• Nyirokcsomók

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 2 hete voltam nyaki ultrahang vizsgálaton, mert fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodást tapasztaltam a nyaki régiómban,és sajnos hajlamos vagyok túlzásba esni és rögtön a legrosszabbra gondolni. A vizsgálat teljesen negatív lett, valóban látszódtak ezek az ún.reaktív nyirokcsomók, de a doktor úr azt mondta ezekkel az ég világon semmi teendőm nincs, majd elmúlnak, de az is lehet hogy nem. Rákérdeztem hogy nem lehet e szó daganatos csomókról de azt mondta az teljesen máshogy néz ki. Most eltelt 2 hét újabb nyirokcsomót tudtam kitapintani a nyakamon, a kérdésem az lenne, Ön szerint menjek el egy újabb vizsgálatra? Félek az orvos már bolondnak néz, hiszen 2 hete voltam nála! Az lehetséges hogy két hete még normálisak voltak a nyirokcsomóim, most meg szó lehetne rákos betegségről? Sajnos nagyon hipochonder vagyok :( Köszönöm szépen a válaszát!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a nyirokcsomó reaktív témában

        Kedves Kérdező! Szerintem, és elnézést ezért, aki nem ért hozzá az ne tapogassa a nyirokcsomókat. Az oké, ha egyszer egyszer megnézi az ember és talál, de ezeket nem szabad nyomkodni, mert rengeteg immunsejtet tartalmazó immunszerv, nem jó neki a nem hozzáértő nyomkodás. Ugyanakkor nyilván megértem az ismeretlentől való félelmet is. Az ultrahang a legtöbb esetben meg tudja különböztetni a daganatos és a gyulladt, vagy fertőzés (ami akár tünetmentes) miatt megduzzadt nyirokcsomót. Ha daganatot sejt, azt írják patológiás szerkezetű, ha nem daganatos, hanem immunválasz fertőzésre, gyulladásra, akkor reaktív. Ezekkel magukkal semmi teendő nincs, valóban. Egyrészt sok embernek van szinte állandóan a nyakán akár láncszerűen nyirokcsomó, de nem kóros. Ha nagyok vagy fájdalmasak, akkor mandula gyulladás vagy fogászati góc irányába kell inkább vizsgálódni. Nem is merem leírni, nehogy tényleg megpróbálja megnézni, mert csak az ultrahangos mérés a mérvadó, de 2 cm felett vannak a kóros, daganatot sejtető nyirokcsomók általában, alatta nem vagy nem vesszük észre. Ha nagyon izgul emiatt háziorvosnál legyen egy alapkivizsgálás, vérkép, hasi ultrahang, mellkas röntgen, panasz esetén inkább vírus szerológiára vérvétel. De nem is kellenek ezek feltétlen, én egy vérképet csináltatnék magamnak ebben az esetben.


        Kérdés: 2017. március 29., 12:10; Megválaszolva: 2017. március 30., 20:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: