• Magas thrombocyta szám (3)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Köszönöm eddigi válaszait, de még lenne pár kérdésem. Megtaláltam az ambuláns papíron egy ilyen utalást, hogy "JAK2 pozitív,PV véleményezhető". Itt a PV jelenti a polycitemia verat? Ebből a betegségből kialakulhat csontvelő daganat, vagy leokemia? Ezt olvastam a neten. Az én orvosom azt mondta amikor erről kérdeztem, hogy az én betegségemrol ezek nem alakulhatnak ki, hanem idővel lép megnagyobbodasom lesz.Ez igaz? Vagy tévesen tájékoztatott az orvosom? A Litalir hatóanyaga okoz valamilyen károsodást a szervezetemnek, illetve kiürül a szervezetből? Sokan szedik a Litalirt? Ha nem tudnám szedni a Litalirt, mi a másik gyógyszer neve? Az orvosom nem említette, hogy más gyógyszer is van, sőt azt mondta hogy csak a Litalir létezik erre a betegségre.Gondolja hogy keressek másik orvost? Ha vérzés jelentkezik az hol és milyen formában történik. Az ellen lehet e tenni bármit a gyógyszer szedésén kívül? Ha Önnek lenne ez a betegsége Ön mit tenne, szedné a Litalirt? Nem értem, hogy miért kell gumikesztyűvel megfogni a gyógyszert, ezért félek bevenni. Kérem írja meg az igazat ezzel kapcsolatban, mivel az orvosom erre a kérdésemre sem válaszolt. Ezt nagyon szeretném tudni, mivel ezért nem merem bevenni a Litalirt.Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a thrombocytosis témában

        Kedves Levélíró! A PV igen a polycytaemia. Ha nem ET, akkor tényleg a Litalir és a vérlebocsajtas van. A másik gyógyszert ET-ben adhatják. Kell igen szedni a Litalirt, és igen ki is ürül, akkor szokás abbahagyni, ha alsó végtagi fekélyt okozna. Igen átalakulhat leukémiává, de nagyon kevés százalékban. Alapvetően nem ez a gond, hanem igen, megnagyobbodik a lépe, ami okozhat panaszokat. Szerintem korrekt amit az orvosa mondott, nem kell váltani. Bárhol okozhat vérzést, de 1000 feletti thrombocyta számnál (ami az ET-re jellemző, de ugye mikor írt még nem tudtam melyik betegsége van). 1000 alatt nem, inkább a thrombosisra hajlamosít, hogy rendeződjenek és ne nőjjön a sejtszám tényleg kell szedni a Litalirt. Én igen, szedném. Mi nem szoktuk gumikesztyűvel megfogni megmondom őszintén. Ebből való gondot én nem tapasztaltam még. De a bőr védelme miatt kell(ene) egyébként, ugyanazért amiért fekélyes mellékhatásokat okozhat.


        Kérdés: 2017. február 14., 21:52; Megválaszolva: 2017. február 18., 18:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: