• Magas thrombocyta szám (2)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves dr. Ujj Zsófia Ágnes! Előző levelembol kimaradt az alap betegségem, ami az asthma bronchiale, illetve.thyreoidectomia totál műtét történt rosszindulatú göb miatt. Jelenlegi PLT értékem 789;WBC 11,71;RBC 6,29;HGB 162; HTC 51,7. Már kétszer történt vénasectio( 200 és 400 ml). Hogyan lehet kideríteni betegségem okát(JAK2 V617F mutációt mutattak ki a véremben: ez mit jelent?), Illetve mit tehetek egészségem érdekében,ha nem szedem a Litalirt.Mennyire rosszak a véreredményeim, mire szàmithatok? Milyen jelei vannak az állapotromlasnak? Mire kell odafigyelni?

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a thrombocyta témában

        Kedves Kérdező! Ez a mutáció essentiális thrombocytosisban vagy policitaemia veraban van.Bizzots rajta kellene legyen egy orvosi papíron, van diagnózis rész, talán ott. Kell szedni a Litalirt, ha nincs tűrhetetlen mellékhatása. Magától és semmi mástól nem fog csökkeni a thr szám, csak nőni idővel. Ez a gyógyszer pedig szinten tartja és csökkenti is. Az aspirin is kell ha javasolták (elvileg 1000-es thr szám alatt kell). Ha nem jó a Litalir mellékhatás miatt még egyféle gyógyszer létezik, azt a kezelőorvosa tudni fogja. Szedni kell sajnos, nincs mese, enélkül rosszabb lesz. Jelenleg vérrög kialakulására lehet hajlamos, 1000 feletti thr szám mellett már vérzések jellemzőek. Ez a betegség sajátja független gyógyszertől. Emellett egészséges életmód, mást nem tehet, rendszeresen kontrollálni kell, ha változik az érték akkor szem előtt legyen. Gyógyszerszedés és orvosi ellenőrzés mellett lehet nagyon hosszan tünetmentes és romlás mentes.


        Kérdés: 2017. február 11., 22:05; Megválaszolva: 2017. február 14., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: