• Örökölhető-e a Moschcowitz-szindróma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyermeket szeretnénk, de párom édesanyja Moschowitz-szindrómában szenvedett 4-5 éve. Mióta párommal együtt vagyok, sok mindent hallottam a betegségről, csak azt nem tudom pontosan, hogy öröklődik-e vagy vírus okozza? Mindkettőről olvastam. Öröklődik ez a betegség? Mennyire veszélyes? Kell aggódnom, ha teherbe esek?

        WEBBeteg szakértő válasza a örökletes betegség, Moschcowitz-szindróma témában

        A Moschcowitz szindróma esetében valóban van öröklött és szerzett forma. Ez utóbbinak okozói lehetnek a vírusok mellett, különböző gyógyszerek, malignus, vagy autoimmun betegségek stb. A betegségre jellemző egy, a véralvadásban résztvevő fehérjének a lebontását végző enzim csökkent mennyisége.

        Örökletes formára a betegség többszöri fellángolása jellemző, azonban a családon belül megegyező genetikai háttér ellenére is nagyon változatos a klinikai megjelenés. Érdemes lenne tudni, hogy párja édesanyjának valószínűsitettek-e valamilyen kiváltó tényezőt. Illetve volt-e korábban, vagy azóta bármilyen tünete. Ha nem, és a család más tagjának sem volt hasonló betegsége, úgy nem valószínű, hogy öröklődő formáról van szó.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-11 22:31:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 13:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: