• apc rezisztencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kedves dr nő vagy dr úr!!!! azt szeretném kérdezni hogy ! vér vizsgálatom volt hogy szedhetek e fogamzás gátlót .és kiderült az eredményemből az apc rezisztenciám pozitív lett.most újra vért vettek tölem és el küldték debrecenbe a vérem .utána néztem a neten és ez azt jelenti hogy be sűrűsödik a vérem hajlamos vagyok trómbozisra !! édes apámnak az van + még ér szűkűlete is .de azt szeretném kérdezni hogy nekem erre kell e szednem vér hígítót vagy nem ???34 éves nő vagyok válaszát előre is köszönöm üdv bea

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a hematológia témában

        Kedves Kérdező! Fogamzásgátló szedése semmiképpen sem ajánlható az Ön esetében, mivel a női hormonok jelentősen növelik a trombózis kockázatát. Azt, hogy jelenleg kell-e szednie vérhigítót, az újabb vérvizsgálat eredménye fogja eldönteni. A Leiden mutáció (az APC rezisztenciát okozó genetikus betegség)érinthet 1 kromoszómát és mind a két kromoszómát is. Ha csak egyik génje hibás, van lehetőség a körülmények, egyéb kockázati tényezők (dohányzás, túlsúly, mozgáshiány, életkor, családi előfordulás, tervez-e még gyermekvállalást, stb.) alapján mérlegelni a vérhigító gyógyszer (Syncumar) beállítását, vagy enyhébb gyógyszerelés választását. Ha mindkét génje hordozza a betegséget, élete végéig szükséges vérhigító gyógyszer szedése. Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. július 08., 11:56; Megválaszolva: 2012. július 10., 12:01

        Tudjon meg többet: hematológia
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/úr!A probléma ami rendkivűl aggaszt-éjjel-nappal ezen ràgódom-a következő.2016 nevemberében történt egy hasi ct vizsgàlat,melyből idézem azt a részt ami aggaszt."A lép nen nagyobb,alsó harmadàban ventrolateralisan...
        Tisztelt Dr. Nő! Utóbbi 2 évi vérvétel alkalmával az MPV számom alacsony! Referencia érték 9-től van, nekem 5! Kérdésem az lenne további vizsgalatokra van-e szükség és mitől lehet alacsony! Hematologiai betegségemrol nem tudok! Köszönettel...
        Még augusztus 25-én kezdődött azzal,hogy reggel fàjt a nyakam,izomlàz szerűen.Gondoltam meghúztam,viszont mikor odanyúltam,csomót talàltam.A kulccsontom fölött,baloldalt,rajta az izmon.Sajnos beírtam a Google-ba,és rögtön a limfómàs...
        Kedves dr. Ujj Zsófia Ágnes! Előző levelembol kimaradt az alap betegségem, ami az asthma bronchiale, illetve.thyreoidectomia totál műtét történt rosszindulatú göb miatt. Jelenlegi PLT értékem 789;WBC 11,71;RBC 6,29;HGB 162; HTC 51,7. Már...
        Mi okozhatja a magas thrombocyta számot, mivel csökkenthető. Ha nem szedem a Litalir nevű kemoterápiás szert akkor mire számíthatok, mik az eletkilatasaim, ahogyan tovább nő a vérlemezkék száma mi fog velem történni, mit fogok érezni? Egyszer...
        Tisztelt Doktor úr/nő!Problémàm a következő.Novemberben egy hasi ct vizsg.soràn leletezték,hogy a lépben egy koràbbi kisebb infarktus elmeszesedett hege làtható.Elmentem belgyógyàszhoz aki azt mondta,ne foglalkozzak a dologgal,mert ez gyakori...