• Lép mütét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2009-ben férjemnél ITP állapítottak meg! Metipredet vagy Medrolt szedett! 2011 Novemberében ki vették a lépét,24 nap múlva tüdőembóliát kapott,most a Syncumart szed 1,5-2-1,5 napi váltakozással, Nebisesből napi 2,5mg. -Az INR szintje jelenleg 2,39! -A Trombocita száma 809!!!!!(szerintem jóval a határ érték felett van)(nem okozhat ilyen magas érték vérrög képződést???) -Lép mütét után mennyi az az idő amikor az egyik nyirokcsomó át veszi a lép szerepét??(gondolom,hogy mindenkinél más,de azért csak van valami amihez lehet viszonyítani) -A Trombocita számból derül ki,hogy át vette egy nyirok csomó a lép szerepét?? -Van étrend amit be kell tartani ilyen mütét illetve Tüdőembólia után? -Lép mütét után mennyi a normális Trombocita szám? -Milyen időközönként kell az INR illetve Trombocita számot nézetni?(Valóban elég hat hetente??) Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Váróczy László PhD válasza a trombocytaszám témában

        Tisztelt Érdeklődő! A lépkivétel igen hatékony az ITP kezelésében, de utána gyakran előfordul, hogy a trombocitaszám "átesik a ló másik oldalára", azaz túl magas lesz. Ez akár trombózis kialakulását is eredményezheti, mint az Ön férje esetében történt. A megoldás, hogy szednie kell a Syncumart, a trombózis után legalább egy évig illetve célszerű lenne még egy acetilszalicilsav hatóanyagú készítmény (pl. Aspirin protect, Astrix, Kardegic) szedése mindaddig, amíg a vérlemezkeszám magas. Hogy ez meddig lesz így, azt lehetetlen megjósolni. INR értéket 4-8 hetente szokás ellenőrizni, a 2,39-es érték teljesen jó gyógyszerhatást tükröz. Semmilyen nyirokcsomó nem veszi át a lép szerepét, ez egy tévhit. Szigorú étrendbeli korlátozás nem szükséges, csak azt kell figyelembe venni, hogy a sok K-vitamint tartalmazó zöldségek (pl.sóska, spenót, káposzta) megzavarhatják a Syncumar hatást. Ami viszont nagyon fontos: akinek kivették a lépét, élete végéig gyengébb lesz az immunvédekezése és főleg az agyhártyagyulladást okozó baktériumok jelentenek rá veszélyt. Így ezek ellen védőoltást kell kapnia - remélhetőleg az Ön férje esetében erre már sok került.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. december 22., 18:11; Megválaszolva: 2011. december 26., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: