• ITP gyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr/nő Kisfiamat 2009 októberében, elvittem a háziorvosunkhoz, ugyanis minden ok nélküli vérzések, kiütések és foltok jelentek meg a lábán, karján, hátán(akkor volt 8 éves) Vérvétel, vérvételt követelt, ahol megállapították az alacsony vérlemezke számot (5000) átmentünk mindenféle torturán ami azután következett..csontvelő vizsgálat amelyből kiderült, hogy ITP- és, medrol és 1-hetes kórházi kezelés után javulás következett...egészen 1 évig (persze 2-3 havonta jártunk kontrollra)De 1 év után ismét csökkent az a fránya trombocita (51.000)Semmit nem ajánlottak, vigyázzunk, ennyi és hazaengedtek, de én láttam, hogy a lába nem javul, ekkor a házi orvosunk ajánlotta a Rutascorbint, amitől teljesen felszívódtak a hematómák, de ha csökkentettem és nem adtam ismét lejjebb megy neki a vérlemezke...Kontrollra persze járunk de a Rutascorbin nélkül nem megy...és az orvos semmit nem mond, legutóbb már pchiológiára küldött a gyerekkel, nem is értettem miért..?!Kérdésem, az-az, hogy nem ártok a rutascorbinnal egy 10 éves gyereknek, napi 2x szedi C-vitaminnal együtt (200mg) és jó lenne, ha a rutára nem lenne szükség,hiszen az mégis csak egy gyógyszer.Milyen megoldás lenne a legmegfelelőbb,lép kivételről szó sem esett sosem, és amúgy sem...Van esélyünk arra,hogy ezt valaha is kinövi??És valóban egy vírus fertőzés miatt alakult így az életünk?Kérem javasoljon valamit..étel, vitamin...bármi, csak nem gyógyszer! Válaszát köszönöm! Tisztelettel:Ágnes

        Dr. Váróczy László PhD válasza a Rutascorbin, ITP témában

        Kedves Érdeklődő! Ha egy ITP-s betegnél a trombocitaszám 50 ezer per mikroliter felett van, a vérzésveszély igen alacsony, gyakorlatilag semmilyen kezelés nem szükséges, mert a gyógyszerek mellékhatása nagyobb veszélyt jelent, mint maga a betegség. A Rutascorbin egy ártalmatlan, csak vitaminokat tartalamazó készítmény, mely a vérzésveszélyt az érfal erősítésével csökkenti, de a trombocitaszámot nem befolyásolja. Így véleményem szerint biztosan nem árt a gyereknek a szedése, de ITP-ben ez nem oki terápia. Ha a trombocitaszám a kritikus érték alá csökken (kb. 20-30 ezer / mikroliter) és bőrvérzések vannak, mindenképp gyógyszeres kezelés szükséges, sajnos életmódbeli vagy természetgyógyászati eljárások nem segítenek. Van esély arra is, hogy a gyerek idővel "kinövi" a betegséget, de hogy mikor, azt lehetetlen megjósolni.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. december 09., 16:16; Megválaszolva: 2011. december 20., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: