• Alacsony Protein S

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! Jelenleg 21 hetes terhes vagyok. Terhességem előtt trombofília vizsgálaton vettem részt, amely Protein S deficienciát mutatott (53,7%, ref 70-150%, a többi érték normál volt). Trombózisom soha nem volt, a családomban sem fordult elő. A vizsgálatot azért végezték, mert Gilbert szindrómám van, ami mellett 8 évig fogamzásgátlót szedtem, s mint kiderült, ez fokozottan növeli a trombózis hajlamot. A fentiek miatt a terhességem 20. hetétől Clexane 0,4 ml vérhígító injekciót kell szúrnom (29 éves, 66 kg, 174 cm vagyok). 5 nap Clexane után a vérképem a következő: thrombocyta 191 (Clexane előtt 233 volt, ref érték 150-390), prothrombin idő 15 sec, INR 1,3. Kérdésem: valóban szükséges-e a vérhígító a terhességem alatt? Ha szükséges, akkor tényleg igaz-e, hogy az INR értéknek 2-3 között kell lennie? Tartok attól, hogy így tovább csökken a thrombocyta szám, és vérzékeny leszek. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Váróczy László PhD válasza a Protein S deficiencia témában

        Tisztelt Érdeklődő! A Clexane nem befolyásolja az INR értéket, az Ön által említett 2 és 3 közötti terápiás tartomány csak a tabletta formájú véralvadásgátlók (Syncumar, Marfarin) szedésekor állja meg a helyét. A terhesség alatt élattani jelenség a vérlemezkeszám csökkenése, a 191 G/l-es érték még bőven a normál tartományon belül van, nem kell aggódnia. Ami pedig a terhesség alatti vérhígító kezelés szükségességét illeti: a tünetmentes protein S deficiencia esetén nincs egységes álláspont, de jómagam azt gondolom: amennyiben nincs semmi mellékhatása a kezelésnek, elővigyázatosságból jobb, ha alkalmazza.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. december 06., 22:11; Megválaszolva: 2011. december 10., 21:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: