• Vérszegénység, vashiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 31 éves nő vagyok, két gyermeket szültem, kisebbik másfél éves, őt még mindig szoptatom. A problémám az, hogy nagyon rossz a vérképem, és alacsony a vas szintem. Régebben is volt már ilyen, de idén tavasszal hirtelen néhány hónap alatt 10kg-ot fogytam (változatlan étrend mellett), ezért vérvételre mentem. Eredmények: hemoglobin: 94,00 g/L hematokrit: 0,29 L/L MCV: 72,6 fL MCH: 23,4 pg szérum Fe: 2,1 umol/L Az orvos vas tablettát írt fel, amit három hónapig szedtem. Ekkor újabb vérvétel következett: hemoglobin: 117 g/L hematokrit: 0,37 L/L MCV: 83,8 fL MCH: 26,7 pg szérum Fe: 25,1 umol/L Az orvos javaslatára a vas szedését abbahagytam, három hónap elteltével újra ellenőriztük az értékeket: hemoglobin: 80,00 g/L hematokrit: 0,26 L/L MCV: 66,9 fL MCH: 20,8 pg szérum Fe: 2,9 umol/L. Nőgyógyásznál voltam, mindent rendben talált, rákszűrés negatív. A menzeszem talán erősebb az átlagnál, de ilyen rossz eredményeket nem indokol. Kisfiam szopizik még, de max. két alkalommal naponta, akkor sem sokat. Székletvér vizsgálaton voltam, eredménye negatív. Mi a véleménye, mi okozhatja hogy néhány hónap alatt kiürül a vas a szervezetemből? Milyen vizsgálatra kellene még elmennem? Lehet hematológiai eredetű a probléma? Válaszát köszönöm!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező! Állapota megítéléséhez egyéb adatokra is szükség lenne (pl: vér szerinti családjában másnak is van-e ilyen problémája, hasi UH-on lép vagy májeltérés van-e, májenzimek rendben vannak-e, fokozott sejtpusztulásra utaló értékek milyenek, pajzsmirigye nem működik-e fokozottan, vesefunkciós értékei milyenek, stb). Az erős menstruáció kétségtelenül nagy vasveszteséggel jár, ezt pótolni lehet minden hónapban a menses alatt vagy utána 1 hétig szedett vassal. Amit Ön leír, az valóban nem biztos, hogy pusztán menstruációs veszteség lenne. Valóban lehet hematológiai oka is, fokozott lépműködés következménye is lehet, ezért valóban szüksége van további részletes vizsgálatokra. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. december 05., 14:13; Megválaszolva: 2011. december 08., 22:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: