• Pozitív ellenanyag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2011.augusztus 15-én szültem kisfiamat. 2 héttel ezelőtt bekerültünk a kórházba, ahol kiderült, hogy a rosszullétét vérszegénység okozta, illetve az ellenanyagszűrése pozitív lett (vörösvérsejt ellenes antitestekek: enzim-reaktív antitest. A savóból enzimes közegben reagáló, jelneleg nem azonosítható ellenanyag mutatható ki. Szüksége esetén c,E,Kell antigén mentes szűrt válaszott vérrel transzfundálható). Ő is és én is ARH(D)+ ak vagyunk. Tőlem is vettek vért, és az én ellenanyag szűrésem negatív. Terhességem során az első ellenanyagszűrésem volt pozitív, ahol a savóban enzimes közegben reagáló jelenleg nem azonosítható ellenyag volt kimutatható. A második, és a harmadik szűrés során már negatív lett az ellenanyag. Kérdésem az lenne, hogy hogy lehet hogy kisfiam pozitív ellenanyagot produkált?és én negatívat? Az orvos javasolta, hogy vizsgáltassam ki magam ha második babát is szeretnék! Hol kezdjem?lehet baja a második kisbabánknak? Nagyon várom a válaszát. Tisztelettel: Kwiktory

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a ellenanyag, terhesség témában

        Kedves Kérdező! Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a problémáról, szükség lenne az összes vizsgálati eredményre, részletes Rh vércsoport "térképükre" is. Általánosságban annyit tudok Önnek írni, hogy az ellenanyagot az anya termeli, ez átkerül a magzati vérkeringésbe, kisfiából ezt az ellenanyagot tudták kimutatni, ami a szülés után akár fél évig is bent maradhat a vérében. Az Ön szervezete a szülés után pár héttel már csak minimális mennyiségű ellenanyagot termel, vagy le is állhat a termelődés, de újabb terhességnél újra beindulhat. Ez akkor fordul elő, ha a következő baba vércsoport tulajdonságokat meghatározó génjei hasonlóak, vagy egyezőek az előző magzatéval. Ami azonos anya és apa esetén elég valószínű. Az elvi probléma az, hogy az enzimes közegben kimutatható ellenanyagok az élő szervezetben nem tudnak kapcsolatba lépni a vérsejtekkel, ezért gondosan ki kellene vizsgálni a gyermeket, biztosan nincs-e más betegség a vérszegénység hátterében. Erre gyermek haematológián van lehetőség, ahova házi gyermekorvosuk adhat Önöknek beutalót. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. november 29., 22:04; Megválaszolva: 2011. november 30., 18:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: