• Bélösszenövés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egyre elviselhetetlenebb problémával állok szemben. Nem egyszerű a történetem, de megpróbálok összeszedett lenni. Kb. három hónapig (febr-márc-ápr.)kezeltek antibiotikummal kismedencei gyulladás miatt. Több kevesebb sikerrel, ugyanis a hasi fájdalmaim nem igazán akarnak szűnni. Ekkor kezdődött a bélproblémám is, vagyis csak gondolom, hogy bélprobléma... 86-ban műtöttek perforiált vakbéllel, nem volt egyszerű műtét, kétszer kellett felvágni, mert elfertőződött a seb. A heg tájékán kb. két hónapja- kezdetben csak feszülést, keményedést- később azonban már reggelente látható kidomborodást vettem észre, ami székletürítés után sem tűnik el, bár kisebb lesz. Mostanra a székletem is megváltozott. Elég sokszor kell mennem wc-re(tegnap délelőtt 6-szor), és a székletem bár nem hasmenéses, de elég laza. Reggel mindig nagyon görcsölnek a beleim, az első utam leggyakrabban a wc-re vezet. Pár napja már napközben is görcsöl a hasam, levegő van hogy elég nehezen távozik. A bal csípőcsontom környékén is elég gyakran érzek fájdalmat, ezt viszont már évek óta. (Van hogy egy hétig minden nap, van hogy hónapokig semmi. )Voltam sebészeten, mert gondoltam, talán sérv, vagy a vakbélműtét heg körül van valami galiba. Uh-ra küldtek sérv vagy Crohn gyanúval, ahol azt állapították meg, hogy azon a helyen több a széklet és a levegő. Bélfali megvastagodás nem látható. Sok rost, és sok folyadék. Ezt be is tartom, délelőtt zöld turmixot iszom (gyümölcsök, zöldségek-levelek összeturmixolva vízzel), napközben is igyekszem megválogatni mit eszem. Ezen kívül iszom aloe vera gélt, zöldségtablettát, propoliszos virágmézet, és grapefruit mag kivonatot. Tehát tényleg figyelek magamra, talán jobban is mint kellene. Csak két múlva kaptam időpontot gastroenterológiára, de nagyon aggódom, hogy esetleg valami komoly bajom van. Ön az elmondott tünetek alapján mire gondolna? A béltükrözéstől nagyon tartok, Ön szerint indokolt az elvégzése? Egyébként két hete volt méhsövény hiszteroszkópiám, ez miatt , ha szükséges- el lehet végezni a tükrözést? Bélösszenövést már többen feltételeztek, erről hogy lehet meggyőződni? Kérem szépen, ha van ötlete, hogy mi lehet a bajom segítsen. Előre is köszönöm. Üdvözlettel:Anita

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás, gyakori székletürítés témában

        Bélösszenövés szinte biztos hogy van a korábbi fertőzött vakbélgyulladás és a műtétek miatt. Ennek mértékét azonban csak hasi műtét (általában már laparoscopos) során lehet megítélni.A korábbi hosszas antibiotikum-kezelés a bélflórát tönkretehette, emiatt mindenképp javasolnék széklettenyésztést (clostridium-toxin meghatározást is), valamint pre- és probiotikum kúraszerű használatát (Progastro825 v. Protexin). Tünetei alapján postantibiotikus colitise (vastagbél-gyulladás) de lehet hogy "csak" irritábilis bél szindróma alakult ki a kismedencei gyulladás kapcsán. Ha panaszai néhány héten belül nem szűnnek, érdemes a vastagbélvizsgálatot elvégezni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. május 09., 13:05; Megválaszolva: 2011. május 11., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        2011-ben kezdődött, mellkasi fájdalom, jobb váll fájdalma, hőemelkedés ( 36,6 állandó stabil helyett 36,8 és 37,5 között ingadozik), lapockafájdalom, vándorló hátfájdalom, vándorló hasi fájdalom, torokfájás, hasmenés, székletváltozás...
        Tisztelt Doktor Úr! Csatoltam a fiam vérvétel és laktózérzékenységről szóló leleteit. Kérem segítségét,mert sajnos azt látom, hogy amikor nem eszik tejes dolgokat akkor is puffad és görcsöl a hasa. Próbálok neki kiváltani mindent a...
        Tisztelt Doktorúr! 26 éves fiú vagyok. Mindig stabil 36,6 fok volt a testhőm, csak akkor változott hogyha betegvoltam. De 2012 óta változott valami. A székelés rendszertelenné vált, azóta a híg, szinte hasmenésszerű széklet váltogatja a...
        Tisztelt Szigeti Nóra doktornő! Tisztelettel elnézését kérem levelem zavarásával, de egy számomra fontos problémával fordulok a doktornőhöz. Múlt hét előtti vasárnap (november 15-én)10 nappal ezelőtt vacsorára ettem egy pékségben...
        Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim 4-5 napja kezdődtek. Az irodában ülve hirtelen rámjött a székelési inger, és a szokottnál lágyabb székletem volt. Ezzel együtt elkezdett erősen fájni a hátam, középtájon. A székletem azóta egy kicsit...
        Üdv! Már több mint 2 éve küzdök a mindennapos puffadással. Általában a délutáni órákban kezdődik és egészen reggelig tart. Sajnos már a közérzetemre és az általános hangulatomra is nagyon rossz hatással van. Voltam már...
        Kedves Plósz doktor! Kellemetlen puffadástól szoktam szenvedni. A legfurcsább az, hogy akkor is jelentkezik, ha bulikázunk és másfél - két napig nem eszek semmit, csak szénsavmentes / csapvizet iszok. Rágózni sem szoktam már , de ilyenkor is...