Mi okozhatja az állandó haspuffadásomat?
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Állandó haspuffadásom van étkezések után 0, 5-1 órával. Az alhasi régió is felpuffad illetve sokszor együtt jár a gyomortáji teltségérzettel. Vannak ételek amelyek kevésbé váltják ki és vannak olyanok, melyek egész napra meghatározzák ezt a kellemetlen tünetet. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy pontosan egy éve semmiféle lisztes, finomított szénhidrátot nem fogyasztok minimális szinten sem, valamint hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket sem (legyen szó joghurtról kezdve, a, dextróz tartalmú szalámikig mindenről) Csakis alacsony GI-indexű ételeket fogyasztok. 1 éve mikor még úgy étkeztem, mint az átlag emberek lisztes péksütik stb. a tünetek sokkal erősebbek voltak, és a reggelim kiváltotta haspuffadás a nap végéig fennállt. A puffadást van, hogy kíséri fokozott gázképződés, és van, hogy nem. Étel függő. Próbáltam olyan ételek nevét összeírni, melyek kiváltják, de, nehéz kategorizálnom, mivel földimogyoró és a kukorica is ugyanúgy kiváltják, mint ahogy egy db alma is. A különbség csak abban van, hogy, mennyire fokozott mindez. Sokszor van székrekedésem is, akkor ha a táplálkozásom kb 80%át nem a zöldségek gyümölcsök teszik ki. A sok rost fogyasztás valamelyest azt a problémámat rendezte, viszont a puffadást kínoz továbbra is. (mindenféle vény nélküli készítményt kipróbáltam) Mit gondol, merre érdemes elindulnom? Mi okozhatja a gondomat, és kit kellene felkeresnem? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Dr. Csuth Ágnes válasza haspuffadás témában
Egyelőre próbáljon még meg egy probiotikum kúrát, bő folyadék kíséretében. Ha erre sem javul, szervi ok irányában kell elindulni, első lépésként, labor, ultrahang, nőgyógyászati vizsgálat javasolt.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.