• Gyermek növekedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Növekedési problémával kapcsolatban szeretném kérni a véleményét. Kisebbik fiúgyermekem (szül. 1998.07.31.) jelenlegi testmagassága 140 cm, testsúlya 33,5 kg. Kostársaihoz képest "nagyon" alacsonynak találjuk. Ugyanakkor nem beteges, étvágya a méreteihez képest elfogadhatónak tűnik. A serdülés jelei még nem mutatkoznak rajta. Bízhatunk -e abban, hogy átlagos testmagasságot fog elérni? Néhány adat még róla: születéskor 3100 gr és 52 cm, 2004 augusztusában 15,5 kg, 106 cm volt. Az év elején (2011.01.01.) 136 cm és 29,5 kg voltak az adatai. Feleségem és az én családomban is megtalálhatóak alacsony (a nők között akár 155 cm is) és magas (180 cm) emberek. Én 164 cm, a feleségem 167 cm magas. A probléma (ha probléma) azért is gondolkodtatott el, mert én magam a testmagaságom 14 éves korom körül már elértem, illetve nagyobbik fiúgyermekünk (aki csak 20 hónappal idősebb) jelenleg 180 cm magas. Véleményét előre is köszönve, Köszönettel:

        Dr. Balogh Andrea válasza a testmagasság témában

        Kedves Kérdező! Kisfiuk valóban alacsony méretű a korosztályához képest. Pont azon a határon van ahol már javasolt az orvosi kivizsgálás. Ilyen esetben növekedési hormon, pajzsmirigyhormon stb. vizsgálatokat szoktak végezni. Természetesen az is lehet, hogy a serdülés beindultával 1 év alatt 15 cm-t is nő, de azt javaslom, hogy háziorvosuktól kérjenek egy beutalót a gyermekendokrinológia szakrendelésre egy kivizsgáláshoz. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos


        Kérdés: 2011. október 26., 12:22; Megválaszolva: 2011. október 29., 16:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: