• Laboreremény vashiány?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves szakértők, doktorok! Kisfiam most töltötte be a 11 hónapot. Viszonylag korány kedzett mászni, járni; fél éves kora előtt már négykézláb közlekedett, és nem volt még 10 hónapos, mikorra megtanult járni! Ezeket azért írom le, mert testsúlyában teljesen jól megfigyelhető ez az aktivitás. mióta elkezdet mászni csak kb havonta 300 grammot hízott. mióta jár, havi 250 figyelhető meg. Sosem izgultam a súlya miatt, mert egyűááltalán nem vékony, sőt. azt szoktátk mondnai, h kis pöndült, fomrás, kerek baba :) de az új háziorvosunk első találkozásunknál, egy hideg kézfogás után, kérdzte, h hogy hogy enniyt hízik csak? és közölte, h viszonylag sárgásnak mondható a a bőre, de látja, h én is ilyen bőrű vagyok (kék szem, szőke haj, fakó bőr), szóval figyelni fogják mindenesetre, h nem e vérszegény és elküdött egy vérvételre. Samun amúgy semmi tünet nem utal vérszegénységre, kivéve a súlyát nézzük bár sztem ha jól informálódtam ez a hízás még az átlagos normába esik. vagy rosszul tudom? mondta neki, h már jár, de mintha nem is figyelt volna (meg persze közben telefonált...). meg lett a véreredmény, amire a régi házirovosom is és a laboros is azt mondták, h nem feltétlen adnának nki vasat, főleg,h mostanában kedzte enni csak a húst, mert edig sjanos nem sok fromában és nem sűrűn fogadta el. de pár napja nagyon ízlik neki a céklás marha hús :). véreredményei: vörösvértestszám: 4,99 T/L hemoglobin: 120 g/L hematokrit: 0,35 g/L MCV: 70,5 fL MCH 24 pg MCHC 341 g/L RDW-CV 14,2 %CV Trombocita szám 326 giga/L ( a trombocitaszám csak táj jellegű, ellenőrzés folyamatban (ezt nem igen értem, h mit jelnet? ) Az lenne a kérdésem, hogy önök mit javasolnának? Samu teljesen aktív kisfiú, állandóan mutogat, szótagog elejét mondja, folyamatosan kommunikál, nagyon érdeklődő és állandóan megy ): sosem volt az a passzív baba, tényleg sokat kukackoik, mozog. Tekintettel arra, h még csak most kedz rendesebben enni - ja azt nem írtam még, h szoptatom és sokszor szopik nappal és éjjell is még-, nem lehetne -e,h várunk még egy hó napot kb mire egy éves lesz, és újra vérképet csináltatunk? mert nem szívesen adnék neki vasat, ha ezek az értékek még beleférnek a határokba, figyelembe véve, h sosem betegeskedik (eddig 2szer volt beteg, torokfájás, nátha volt az a kettő), semmi tünet nem jellemző rá? A mostani doktornő azt modnta,h azért felír vasat, szedjük 2 hónapig, aztán majd megnézzük. ön szerint hiba lenne, ha várnánk egy hónapot még, és új vérképet kérnénk? elnézést, ha picit szedett vedettre sikeredett a levelem, de sietnem kell, ezért nem tudom szebbre átfogalazni :) de mihamarabb válaszát előre is nagyon nagyon köszönjük! hálával: szűcs judit

        Dr. Balogh Andrea válasza a gyermekgyógyászat témában

        Kedves Judit! Az Ön által leírt súlyfejlődés elég kevés, fél éves kortól havonta 500 grammot minimum hízni kellene a babának a mozgásfejlődéstől függetlenül. Ellenben a fotón amit elküldött kisfia szép, pont hogy nem vékony baba, hanem szép formás. Én első közelítésben arra gondolnék, hogy a mérleggel gond van. Azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy egy gyerek úgy nézzen ki mint aki többet is hízik kicsit, de minimum az átlagot meghízza de az eredmények meg pont az ellenkezőjét mutatják. A Hemoglobin szint az jó, az MCV jelez egy kis vashiányt. Ilyen hemoglobin értékre én személy szerint nem szoktam vasat adni különösen ha most kezdett husit enni a kisfia. Amúgy az elégtelen súlynövekedés oka sokszor az, ha a baba ilyen idős korban még sokat szopizik és nem eszik mellette megfelelő mennyiségben egyéb ételt. Ugyanakkor el kell Önnek mondanom, hogy a saját praxisomban is van olyan baba aki nem hízza meg a megfelelő mennyiséget, de arányos baba, semmi kórjelzőt nem találtam nála és a klínikán sem találtak nála semmit, anyukája is kicsi, vékony, azaz alkati tényezőről van szó és hiába kapja a roboráló tápszert a súlya nem nő azóta sem jobban. Tehát működik a genetika. Szóval javaslom nézzék meg azt a mérleget. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. szeptember 22., 14:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 24., 19:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A Gaba-aminosav hatásairól szeretnék kérdezni! 7 éves Kisfiam nagyon rossz alvó, egészen pontosan nehezen alszik el, de ha elaludt végre már jól alszik. Képes éjjel 11-fél 12ig is fent maradni, mert ő nem álmos. Olvastam a...