• HIV vírus terjedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor nő/úr! Kislányom 6 hónapos, és minap egy barátnőm vigyázott rá, akinek szintén van egy 1 hónapos babája és szoptat. A kislányom nyűgösködött, így barátnőm adott neki a két héttel ezelőtt lefejt és lefagyasztott anyatejéből 1 dl körüli mennyiséget cumisüvegből. Kérdésem az lenne, hogy a kislányom így elkaphatott-e egy esetleges HIV vírust? A HIV vírus az anyatejben - levegővel való érintkezése esetén - mennyi ideig marad életképes? Reménykedem, hogy a barátnőm nem HIV fertőzött, de mivel még sosem csináltatott HIV tesztet, és arról is hallottam, hogy van aki csak hordozó, így aggódom. Másik kérdésem, hogy hogyan tudok megbizonyosodni, hogy nincs a babámnak semmi baja? Ilyen kicsiknél is csinálnak HIV tesztet? És ha igen, hol és mikor célszerű megcsináltatni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Egy aggódó anyuka

        Dr. Molnár Anna válasza a HÍV fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Nagy valószínűséggel félelme alaptalan, aggodalomra nincsen oka! A HIV fertőzött anyukák valóban nem szoptathatnak, mert az anyatejbe bejut a vírus (de 3 hónapon keresztül lefagyasztott állapotban biztosan nem életképes). A terhes nőknél a gondozás kezdetén leveszik a HÍV szerológiát!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. szeptember 11., 18:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: