• Étkezési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg szakértő! A 2.5 éves kislányommal kapcsolatban kerestem meg Önt. Vázolom a helyzetet: Csecsemő kora óta lassan gyarapodó (1 évesen 8 kiló - 3200-zal született, 2.5 évesen 11 kiló) gyermek. 1 éves koráig még a bébiételekkel etethető volt, de onnantól kezdve alakult ki a következő helyzet: Csak olyan ételhez nyúl ami száraz (pogácsa, üres kenyér, üres tészta, borsó, kukorica, halrúd, ropi és még kb. 4-5 féle szárazabb étel.) És a lista végére is értem. Nem eszik vajat, húst, túrót, sajtot, főzeléket.) Az ételek 99%-hoz hozzá sem ér, eleve közli, hogy fújj, büdös és hánynia kell tőle - sosem mondtunk neki ilyet, nem tudjuk honnan szedi kóstolás nélkül, hogy minden fújj - és ha erőltetnék ill. csak közelítünk felé már öklendezik. Azt hiszem mindent kipróbáltunk: leállítottuk a tápszer, majd tejről, hogy ne azzal lakjon jól, együtt főzünk, együtt eszünk (nagyon élvezi, csak neki ne kelljen ennie), próbáltuk játékosan. Nem kap cukros dolgokat, ivóvizet iszik, nem kap édességeket. Szégyellem is az egész dolgot mert ősztől bölcsibe kerül és ott csak főzelék lesz ő meg még csak evőeszközt sem vesz a kezébe, nemhogy főzeléket kanalazna. Ha próbálok segíteni kanalazni akkor ahogy a kanálhoz nyúlok visítani kezd és rendszerint hányásig jut(hat) ha próbálkozunk kedvesen segíteni neki. Próbáltuk már a "kiéheztetést", a "nem figyelünk rá, nem érdekel eszel-e vagy sem" módszert. Semmi eredmény. Rendszerint a napi adagja 15 szem borsó és 4-5 darab főtt tészta. Próbáltunk már Krauter Blut vaskúrát 3 hónapon át, Vitacolant, MultiKidet, Béres Cseppet, Marslakócskát, Maltoferr cseppeket, eredmény nélkül. Egyre inkább azt gondolom, hogy ez a száraz étel dolog valami pszichés lehet nála. Ha hozzá is ér pl. a paradicsomos szószos tésztához utána megborzong és sír, hogy koszos lett a keze, töröljük meg és többet nem is néz az étel felé. Ha van valami ötlete, nagyon megköszönöm! Én egyébként ugyanilyen válogatós, rosszulevős gyerek voltam, akit még kisiskolásként is tömtek, emiatt ezidáig nem is akartuk mi sem erőltetni, hogy nehogy úgy járjon mint én, igyekeztük nem túlmisztifikálni a dolgot, de nagyon félek, hogy hiánybetegségei lehetnek az egyoldalú táplálkozás miatt illetve eléggé szégyen lesz a bölcsődében, hogy 2.5 évesen még kanalazni sem tud (amúgy képes rá, mert a kádban a vizet örömmel kanalazza a szájába, csak ételt nem képes.) Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Anna válasza a táplálkozás témában

        Kedves Kérdező! Leírtak alapján - Önhöz hasonlóan - gyermeke ételundora hátterében leginkább én is pszichés problémát feltételezek. Amennyiben házi gyermekorvosuk ill. gyermek-gasztroenterológus más organikus eltérést nem talál, javaslom keressenek fel egy gyermekpszichológust!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. július 13., 13:35; Megválaszolva: 2011. július 14., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: