• Nyaki nyirokcsomók kisfiamon!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Kisfiamon kb.1,5 éves korában felfedeztem a nyakánál jobb és bal oldalon 3 db duzzanatot.Akkor elküldött minket a háziorvos vérvételre.Visszavittem az eredményt,és azt mondta az orvos nyugodjak meg nem leukémia.Illetve azt mondta,hogy ez egy gyulladásból visszamaradhatott.(torokgyulladás,fülgyulladás)Vagy a kicsi bélférges:Aznap elvittem az eredményt egy gyermekorvoshoz is aki ugyanezt mondta.Azóta 1 éve találtam az ágyékában is egy nyirokcsomót.Erre azt mondat az orvosunk várjunk vele fél évet és ha nem múlik el akkor tesszük meg a következő lépést.Azóta többször voltam nála és azt mondja ne foglalkozzak vele. Ma a fiam nem hajlandó egész nap enni.Csak az oviban eszik.Ott azt mondják szépen megeszik mindent.Tegnap arra panaszkodott többször is,hogy fáj a lába.És nagyon sápadt.Nagyon félek,hogy ez valami komoly betegség előjele lehet,amire nem fordítunk elég figyelmet.Kérem önt doktornő nyugtasson meg,vagy írjon valami biztatót!Amikor voltunk vele vérvételen nem kellett volna ultrahangal is megnézniük?Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:Lengyel Noémi

        Dr. Balogh Andrea válasza a nyirokcsomó témában

        Kedves Noémi! A nyirokcsomó megnagyobbodás általános jelenség a kicsi gyerekeknél. Az immunrendszerük még éretlen és ebben az életszakaszban nagyon sok vírussal, baktériummal, egyéb kórokozóval találkoznak a gyermekek. Ezekre a fertőzésekre a szervezet nyirokcsomó megnagyobbodással válaszol. Éppen ezért gyakorlatilag a gyermekkor alatt végig vannak ezek a nyirokcsomók. Akkor tekintjük őket figyelemre méltónak ha nagyobbak mint egy babszem, ha piros, gyulladt felettük a bőr stb. ennek megvannak az orvosi kritériumai. Nyilván orvosuk gondosan megvizsgálta a kicsit és nem látott okot az aggodalomra. Éppen ezért az ultrahang vizsgálat is felesleges ilyenkor. A nagyobb bajok nem okoznak csak nyirokcsomó megnagyobbodást. Jön a többi gond is utána. Ha sápadtnak látja a kicsit az vashiányra utalhat de az a laborjából kiderült volna. Szóval azt javaslom bízzon orvosuk szakértelmében. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. április 25., 12:59; Megválaszolva: 2011. április 27., 19:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: