• Örökletes vasbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Először is szeretném előre is megköszönni a válaszát!Tehát már nagyjából január óta érzem ,hogy nincs teljesen rendben minden.Nagyon fáradékony vagyok de ami a legnagyobb gondot okozza az az hogy aluszékony vagyok.Mivel még iskolába járok ez nagyban megnehezíti az életemet.Ugyanis hazaérek 4-re és kb. 8-ig bírok fenn maradni mert utána elalszok de olyan szinten hogy nem tudnak felébreszteni csak reggel ébredek fel amikor már kelnem kellene.És persze ettől függetlenül is fáradtnak érzem magamat.Azt hiszem mondanom sem kell hogy sok rossz jegyet beszedtem emiatt.Addig rágtam a szüleim fülét amíg nem kértek nekem egy beutalót vérvételre.Mert ők sokáig azt mondták hogy biztos ez csak egy tavaszi fáradság vagy hogy túl sokat vállaltam az iskolában.Mindegy.Szóval elmentünk.Ez nagyjából két hete volt.Ami magas volt: szérum vas : 45umol/L.Ezt meg is ismételték mert nagyon magasnak találták.Aztán a Bilirubin total 28,5 umol/L.Ezeken kívül a vizelet mintámban találtak még 15-20 fehérvérsejtet, laphámsejtet, baktériumot.Ezt a papírt visszavittük a háziorvosnak aki adott egy beutalót Miskolcra a Belgyógyászatra.Ott azt mondta az orvos a vizelet mintámra hogy ez egyrészt valószínűleg egy kezeletlen hógyúti gyulladás.Erre felírt nekem egy antibiotikumot hogy szedjem be (Nolicint).Szóval itt a Belgyógyászaton is kellett vérmintát és vizeletmintát adnom.Ez a múlt héten volt.Az eredményt ma küldték ki.Az orvos mellesleg 4 lehetőséget sorolt nekem arra hogy mi lehet a gondom:1:elrontották az előbbi vérelemzést,2:hematokrózis,3:hepatitiszA,4:csontvelőgond.Szóval ma kaptam kézhez a papíromat.A szérum vas most 19,1 umol/L lett.Minden mintaszerű.Szóval most nem nagyon tudom hogy mi van.Utána olvastam a hematokrózisnak és szerintem ez lehet a legvalószínűbb.Mert arra az egyik kezelés a vérlebocsájtás.És nekem az 2 héten belül 2 szer is volt.És valamennyivel jobban is éreztem magamat utána.Mellesleg május 27.én kell visszamennem kontrollra.Nem tudom,gondolom az orvos is szeretné látni hogy egy honap mulva mennyi vas lesz a vérembe.De nem tudom.Azt azonban igen hogy az még másfél hónao ami nagyon sok.Ön mit gondol erröl?Elöre is köszönök mindent!

        Dr. Molnár Anna válasza a vas témában

        Kedves Kérdező! A szérum vas koncentrációt számos tényező befolyásolja: pl. hormonális hatások, napszaki,-havi ingadozást is mutat. A legutóbbi vasszintje referencia tartományon belüli, emiatt aggodalomra nincsen oka! A két vérvétel kapcsán nem került olyan vérmennyiség lebocsátásra, ami miatt csökkent volna a vasszintje!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. április 22., 15:23; Megválaszolva: 2011. április 24., 10:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: