• Száraz,ugató köhögés=krupp?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő. Kislányom 7 éves.Fül-orr-gégészeten jártunk vele,mert fájtatta a torkát,nehezen nyelt.Rekedt volt.Orra eldugult(kivették tavaly az orrmandulát),ugató köhögése volt.Tonsillitis és rhinitis a diagnózis.Azt mondta a doktornő,hogy valószínűleg a gége is gyulladt,így ha hurutos köhögés váltja fel a száraz,ugatót,adjak neki reggel és délben köptetőt az antibiotikum,kalcium pezsgőtabletta ,kevert orrcsepp és antihisztamin mellé.Éjszaka mindig száraz,ugató köhögése van.Sokszor megffájdul a hasa vagy öklendezni kezd.Kora reggel felköhög egy kis sárgás váladékot,de nagyon keveset.Nappal jól elvan,néha hurutosan,néha ugatva köhög. Szeretném megkérdezni,hogy mi a különbség a száraz,ugató köhögés és a Krupp között?Lehet,hogy kruppos a gyerek?Honnan tudom azt,hogy érdemes e köptetni,ezzel is fokozva a köhögési ingert és mikor kell átállni a köhögés csillapítására,elnyomására? Illetve szeretnék tanácsot kérni,hogy mivel gyakran köhögnek a gyerekeim,porlasztó készüléket használhatunk e ?És milyen köhögés gyógyítására alkalmazható? Válaszát előreis köszönöm!

        Dr. Balogh Andrea válasza a croup témában

        Kedves Kérdező! Az ugató köhögés a gége gyulladására utal köznapi néven kruppnak szoktuk nevezni. Van olyan kisgyermek akinek ez elhúzódóbb szokott lenni. Az Önök által alkalmazott terápia mellett a melegített méz minimális teával, a Stodal szirup, illetve a Rectodelt kúp alkalmazható. Sok esetben az éjszakai köhögésre a Sinecod szirup is remekül beválik. A porlasztó készülék használata nagyon jó ilyenkor illetve a száraz köhögésekben is kiváló. Minden olyan esetben amikor a gyermek szárazon, kínzóan köhög akkor a köhögést csillapítani kell. Ha a gyermek már szakadozva köhög, akkor napközben 2 alkalommal: reggel és délután adunk egy kis váladékoldót éjszakára pedig ha a gyermek köhög akkor köhögéscsillapítót adunk, hogy a gyermek nyugodtan tudjon pihenni. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. április 20., 17:31; Megválaszolva: 2011. április 21., 12:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: