• Kisgyermek-hasi fájdalmak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Óvodáskorú gyermekem gyakran panaszkodik -lassan 1,5 éve - köldök körüli fájdalmakra. Már többször átesett Decaris+Vermox kúrán (egyszer volt pozitiv askariasis), de a panaszok nem szűntek. Súlya korához képest megfelelő (120 cm és 20 kg), étvágya van. A hasfájás nem mindennap jelentkezik és nem köthető sem ételhez, sem különösebb stresszhelyzethez. Hasi UH lelete a következő: Máj, pancreas ...stb szerkezete szabályos.....Gyulladt bélszakasz nem ábrázolódott, de epigastralisan ill. a hasi aorta mentén néhány, jelenleg 10 mm alatti echoszegény nyirokcsomó látható. Ön szerint a fentiek adnak aggodalomra okot? Kihez fordulhatnék, hogy megszűnjenek a panaszai? Gyermekorvosunk szerint ez elég gyakori ebben a korban és a nyirokcsomókat a sokszori fertőzések (általában léguti) okozzák. Önnek mi a véleménye? Sgítségét előre is köszönöm! egy aggódó anyuka

        Dr. Boros Miklós válasza a hasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! Az ultrahang lelet megnyugtató, hiszen minden gyermeknek találhatók 10 mm alatti nyirokcsomók, azaz ez nem kóros. Javaslom, hogy vezessenek étkezési naplót és jelölje be a panaszos napokat. Kerülje az egyszerű szénhidrátot és szénsavas italokat. Ebben az életkorban a hasfájás leggyakoribb két oka a diétás hiba és a stressz. Alkalmazzon probiotikus kúrát és az étkezési naplóval keressék fel háziorvosukat.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. április 19., 14:53; Megválaszolva: 2011. április 20., 16:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: