• Gyermekendokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Kislányom 9 hónapos, (7kg, 68cm) 2 nappal ezelőtt az egyik mellbimbójában egy kemény csomót találtam. Háziorvosunk szerint egyenlőre figyeljük, hogy ne nagyobbodjon, illetve, hogy ne legyen több, és néhány hét múlva meglátjuk. Valamilyen hormon tartalmú ételre gyanakszik, hogy talán az okozhatja a csomót. Számomra ez elfogadható, és egyenlőre nem is biztos, hogy bele akarok gondolni, hogy mi lehet még. Annyi lenne a kérdésem, hogy milyen ételekre figyeljek? Miben lehet hormon? Elsősorban a csirkehúsról hallottam, de nem tudom, hogy bízhatok-e bármiben ezek után. Eddig is próbáltam jó minőségű alapanyagokból főzni Neki. Esetleg térjek át az üveges bébiételekre? Azokban jobban meg lehet bízni? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Móni

        Dr. Fáklya Mónika válasza a csomó témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen, többnyire átmeneti emlőduzzanat elég gyakran előfordul kisbabáknál. Okozhatja a szoptatás során átkerülő anyai női hormon, de a gyermek szervezete maga is szintetizáshat nagyon kis menyiségben átmenetileg női hormont, amire az érzékenyebb emlőszövet így reagál. A táplálékkal bevitt ösztrogének oki szerepéről erősen megoszlanak a vélemények. Többnyire a teljes kiőrlésű gabonákat, müzlit szokták okolni. Megnyugtatásként javaslom gyermekendokrinológus felkeresését, mert nagyon ritkán betegség tünete is lehet az ilyen panasz.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. február 22., 12:53; Megválaszolva: 2011. február 25., 16:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: