• Gyermekbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Núltkoriban olvastam egy cikket ami azzal foglalkozott,hogy a beteg hazudnak az orvosaiknak,olyan válaszokat adnak melyek kedvezőbb színben láttatják őket.Nekem gyermekorvosi kérdésem lenne egyrészt konkrét kérdés másrészt,hogy egy gyakorló orvos szemével milyen a másik oldalról a megítélése a problémának.Kisebbik gyerekem elég sokat hiányzik az óvodából 5 és fél éves koráig még csak antibiotikumra sem volt szüksége tüneti szerek segítségével meggyógyult,aztán sajnos egymás után többször volt szüksége antibiotikumos kezelésre és olyan is előfordult,hogy egy teljes hosszú kúra után sem gyógyult meg és egy másik típusú antibiotikumtól meg napok alatt.Nem egyedi az esetünk,hogy hiába kúrálom ki a gyereket,hiába jóevő és változatosan étkezik,hiába vagyunk sokat levegőn mégis szinte egy-két hét óvoda után újra beteg lesz a gyerek pedig semmilyen alapbetegsége nincs.Van a szülők azon része aki megteheti és otthontartja a gyerekét ilyenkor még ha nem is lázas de köhög vagy folyik az orra vagy piros a torka van az aki antibiotikumot szerez vagy receptet és behordja betegen a gyerekét.A kérdésem az lenne,hogy értem én,hogy az orvos mikor vírusfertőzésre gondol és mondjuk egy hétig vár,hogy a tüneti kezeléstől rendeződnek-e a dolgok és csak utána kezdi meg az antibiotikumos kezelést ami alatt biztos,hogy még egy hétig a gyerek nem mehet közösségbe és ez rendszeresen előfordul szóval ilyenkor gondol arra,hogy a mai világban sajnos ezt egy munkahelyen sem tűrik el?Gondolnak-e arra,hogy egyébként gondos szülők sokasága még egészségügyisről is tudok szerez receptet és adja az antibiotikumot a gyereknek mert azt mondja akármennyire is helytelen de egészen egyszerűen lehetetlen,hogy ennyit betegállományba legyenek.Több kisgyermekes anyukától hallom,hogy szinte egy-két hét nyugalom után erezett és hólyagos a gyerek torka,szájpadlása,tüsszög és kisebb nátha tünetei vannak.Mitől van ez?Én nem emlékszem arra,hogy régen ennyit lettek volna betegek a gyerekek pedig adjuk a bélflóra pótlókat,vitaminokat,nyers zöldséget,gyümölcsöt..én pld pici baba kora óta bármilyen idő volt mindig vittem levegőre és a közösségbe kerülése előtt nem is nagyon volt beteg 1-2náthát leszámítva pedig van nagy testvére is és sokat jártunk játszótérre és nem tartottuk búra alatt a gyereket.

        Dr. Balogh Andrea válasza a gyermekgyógyászat témában

        Kedves Kérdező! A közösségbe kerülés mindig egy új próbatétel a gyermek immunrendszere számára. Előtte az otthon megszokott kis flórájában van, jár ugyan játszótérre, de az egy szabad levegős tér nincs összezárva 20-30 másik sokszor beteg gyermekkel egy kis szobában. Szóval az immunrendszer még éretlen ebben a korban és mikor sok kis gyermekkel van összezárva akik valljuk be sokszor bizony nem épp a legegészségesebbek akkor bizony ott a fertőzés is gyakori. Másik pedig az, hogy igen van probiotikum, higiénia stb. ez utóbbi sokszor túlzásba esve sokszor az immunrendszer kárára máshol viszont még mindig a higiénia a nulla alatti szinten van. Ugyanakkor esszük a sok tartósítószert, a családoknál a stressz szint nő ami ráterhelődik a gyerekekre is. Orvos szemmel én mindig megvizsgálom a betegeimet, ha indokoltnak látom akkor írok fel antibiotikumot és mondom, hogy kezdje el a szülő, ha viszont azt látom, hogy a kis betegnél még alig vannak meg a fertőzés jelei, akkor a kezébe adom a szülőnek az antibiotikum receptjét ellátom tüneti szerekkel és megbeszéljük, hogy mikor kezdje el adni az antibiotikumot. Sokszor pozitívan tapasztalom, hogy a szülők 1-2 hónap múlva azzal jöttek vissza, hogy nem is kellett az az antibiotikum. A betegeim körében még nem került sor arra, hogy a hátam mögött írattak volna fel antibiotikumot másnál, talán a kölcsönös bizalom, együttműködés az oka. Orvos szemmel igen én gondolok arra, hogy a mai világban a szülőnek dolgozni kell és igen az ember mindenben próbál segíteni a szülőnek amiben csak tud, hogy a gyermeke mihamarabb meggyógyuljon és gondolom a kollégáim is így tesznek hiszen nem azért lettünk orvosok, hogy ártsunk a betegeinknek különösen nem egy gyermekorvos nem. Ezt a pályát már ne haragudjon de aki ma Magyarországon ezt a pályát választja az csak szeretetből, elhivatottságból tudja tenni, különben pályát módosít vagy kimegy külföldre dolgozni 10x annyi fizetésért. Szóval igen nagyon is gondolunk a szülők nehéz helyzetére és maximálisan igyekszünk velük együtt működni. Ha egy orvos meg vár 1 hetet és nem ad antibiotikumot nyilván Ő is jót akar, mert szakmai oldalról közelíti meg a dolgokat és tudja, hogy a gyereknek hosszú távon jót tesz azzal amit csinál. De biztos vagyok benne, hogy vele is meg lehet beszélni a szülők egyéni igényeit és biztosan segíteni fog. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. január 26., 12:22; Megválaszolva: 2011. január 27., 12:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: