• Lázgörcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! Kislányom 4,5 éves, és most volt a harmadik lázgörcse. Nem volt magas láza (38,0), mégis begörcsölt, pedig már két év telt el a legutóbbi óta. Az első estben spontán múlt a görcs, a második két esetben Diazepamot kapott, és a görcs kb 1-2 percig tartott. (Lehet hogy magától is elmúlt volna). Mindhárom esetben kórházba került, EEG vizsgálatai rendre negatívak. Most a doktornő gyógyszeres kezelést javasol, amitől én egy kicsit tartok. Családunkban nincs epilepsziás beteg, nekem 2 évesen volt egy lázgörcsöm. Kérdésem, hogy mi a véleménye a gyógyszeres kezelésről, szükségesnek tartja-e. Ha már 3 lázgörcs is jelentkezett kinőheti-e? Milyen életkorra tehető, amikor már nem kell aggódnunk emiatt? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó apuka.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a lázgörcs témában

        Kedves Kérdező! A lázgörcs kialakulásához nem kell magas láznak lenni, már hőemelkedés is kiválthatja, arra érzékeny gyerekeken. Általában 5 lázgörcs lezajlása után szoktunk gyógyszeres kezelést mérlegelni, kivéve, ha csak féloldali rángatózás vagy izommerevség van a roham alatt vagy nagyon elhúzódó rohamról van szó. Erről Ön nem írt. Ha ezek nem állnak fenn, akkor lehet várni a gyógyszer beállításával. Viszont ügyelni kell arra, hogy bármilyen megbetegedés esetén, már 37 C fok-nál erélyes lázcsillapítást kell végezni. Ezzel megelőzhető a lázgörcs kialakulása.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. január 21., 12:23; Megválaszolva: 2011. január 31., 12:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: