• Emelkedett GOT érték -kiegészítés a kérdésemhez

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Válaszadó, Kérdésemben elfelejtettem megírni, hogy 2,5 éves kisfiam emelkedett(42) GOT értéke mellett a GPT 13 volt, egy hónappal később a 41-re csökkent GOT mellett a GPT 15 volt. Első adatok alapján a hányados több, mint 3, és egy hónap elteltével is majdnem 3, tudom, 1 körül lenne megnyugtató ez az arány. Minden más enzime jó lett (LDH,GGT,CK...) A vizsgálatot lábujjhegyen járása miatt végezték, mert izomsorvadástól tarto(ttam)k, más erre utaló tünete nincs, csak mivel úgyis néztek neki teljes vérképet rossz evése miatt, ezt is kértük. Tévedhetett 2x a labor (gondolom, nem)? Előfordulhat ez bármiféle betegség nélkül? Köszönöm válaszát!

        Dr. Molnár Anna válasza a májenzim témában

        Kedves kérdező! Az izolált GOT emelkedés minimális, legvalószínűbben ártalmatlan jelenség, rengeteg oka lehet. Követésen, ismételt vizsgálaton túl mást nem igényel. Talán az egyetlen, aminek érdemes utána menni az a lisztérzékenység. Erről biztos hallott már, ez egy eléggé aluldiagnosztizált betegség. Kezdeti és enyhe formájának figyelemfelkeltő jele lehet a magasabb GOT érték, felborult GOT/GPT aránnyal. Tájékozódó szűrővizsgálata egy vérvétel, melyet érdemes megejteni a legközelebbi kontroll alkalmával.


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. január 13., 22:40; Megválaszolva: 2011. január 19., 22:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: