• Emelkedett GOT érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! Kisfiam enzimvizsgálata során a GOT májenzim (35-ig jó) 42 lett, majd egy hónap elteltével 41-re csökkent. Minden más enzime (GPT, LDH, CK, GGT....) mindkét alkalommal a normál tartományon belül volt. Mi okozhatja nála ennek az egy enzimnek az emlkedettségét? Félek, mert úgy tudom, a GOT/GPT hányados 1 környékén lenne megnyugtató. Házi gyermekorvosunk szerint ilyen alkat(????) Válaszát köszönöm!

        Dr. Molnár Anna válasza a májenzim témában

        Kedves kérdező! Az izolált GOT emelkedés minimalis, legvalószínűbben ártalmatlan jelenség, rengeteg oka lehet. Követésen, ismételt vizsgálaton túl mást nem igényel. Talán az egyetlen, aminek érdemes utána menni az a lisztérzékenység. Erről biztos hallott már, ez egy eléggé aluldiagnosztizált betegség. Kezdeti és enyhe formájának figyelemfelkeltő jele lehet a magasabb GOT érték, felborult GOT/GPT aránnyal. Tájékozódó szűrővizsgálata egy vérvétel, melyet érdemes megejteni a legközelebbi kontroll alkalmával.


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. január 13., 22:24; Megválaszolva: 2011. január 19., 22:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: