• Bartholin mirigy csecsemőknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nagy valószínűséggel 5 hónapos kislányomnak Bartholin mirigy gyulladása van; 5 hetes kora óta küzdünk vele, és kb. havonta bepirosodik, megduzzad a nagy-, ill. kisajka, és e kettő között kis pont alakul ki, ahonnan távozik a genny. Sajnos a neten nem találok csecsemőkre vonatkozóan erről semmit:( (természetesen voltunk orvosoknál, és az egyik említette, hogy esetleg erről lehet szó) ... pillanatnyilag várunk időpontra, hogy megvizsgálják a kislányt Bp-en is. Addig is szeretném, ha Ön is elmondaná a véleményét, tanácsát. Köszönettel!

        Dr. Molnár Anna válasza a Bartholin témában

        Kedves Édesanya! A leírtak alapján valóban felmerül Bartholin-tályog lehetősége!Első lépésben lehet próbálkozni a sipolyjáraton keresztüli tályogüreg-kiürítéssel, hidrogén-peroxidos öblítéssel, majd helyi Betadine-krémes kezeléssel (szisztémás antibiotikum kezelésnek nincs értelme, főleg ha a gyermek nem lázas). Ha ezután ismét kiújul, akkor valószínűleg elkerülhetetlen az operatív kezelés: a tályogüreg kis bemetszésen keresztüli kiszájaztatása (marsupialisatio), esetleg a tályogfal (mirigy) teljes eltávolítása. Csecsemőknél a műtét ideális időpontjáról és a részletekről érdeklődjön gyermeknőgyógyásznál!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. október 06., 09:31; Megválaszolva: 2010. október 14., 23:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: