• Kérdés gyermekgyógyászhoz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő. A barátnőm kisfia 3 éves, és az a nagy problémánk, hogy a kisfiú nem AKAR kakálni, magában tartja napokig és csak glicerin kúppal tudják vele kinyomatni a székletet, de azt is csak állva hajlandó kinyomni. Régebben szorulása is volt, lett is egy aranyere, de mostmár nem kemény a széklete! De az aranyér is megmaradt sajnos. Nem tudom fontos-e, de a kisfiú nem kap semmilyen tehéntejes terméket. Nagyon örülnék ha tudna ez ügyben valami tanácsot adni.

        Dr. Balogh Andrea válasza a széklet témában

        Kedves Kérdező! Úgy gondolom a problémát az aranyér jelenti. Az aranyér kialakulásának több oka van, az egyik egy családi kötőszöveti gyengeség, melyet a gyermek örökölni szokott a másik a kemény széklet, mely végső soron a szorulást illetve az aranyér kialakulását eredményezi. A kemény széklet berepeszti a végbélgyűrűt, mely igen fájdalmas és a széklet visszatartását eredményezi. Azt javaslom, hogy keressenek fel egy orvost, leginkább gyermeksebészt aki megnézi a végbélgyűrű állapotát illetve az aranyeret, szükség esetén erre krémet ír fel, illetve javaslok kamillás ülőfürdőt illetve minden olyan dolgot, ami a székletet lazítja: Normaflore 2x1 ampullával, bő folyadékfogyasztás, szilvalekvár, rostos gyümölcsök, korpatabletta fogyasztását stb. illetve kerüljenek minden olyan ételt, ami a széklet keményedését okozza: csokoládé, kakaó stb. Az, hogy tejterméket nem fogyaszt a gyermek jelezhet egy tejcukor érzékenységet, a tejcukor érzékenyek szokták kerülni a tej fogyasztását ösztönösen, mindezek mellett túró, sajt fogyasztása javasolt. Tisztelettel:Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2010. szeptember 29., 20:31; Megválaszolva: 2010. szeptember 30., 15:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: