• Székrekedés- pajzsmirigybetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! T. Róbertné vagyok Szankról. A következő kérdésben szeretném kikérni az Ön véleményét: Van egy 4,5 éves kislányunk, Janka, aki 1,5 hónapos koráig anyatejet kapott, azután tápszert. Azóta folyamatosan székletproblémái vannak. Ritkán, nehezen és "bogyókat" kakil, annak ellenére, hogy az étvágya kitűnő, nem válogatós, mindent megeszik, sok folyadékot iszik (napi 1,5 liter). Óvodába jár 2,5 éves kora óta, ott is mindig jó étvággyal eszi meg az elé rakott ételt. Tejet iszik naponta fél liternél nem többet (két teáskanál cukrozott kakaóporra/adag). Kb. 2,5 évesen már volt véres széklete, akkor a doktornő ujjal megvizsgálta, kis sebet talált a végbélnyílásnál, valószínű a kemény széklettől. 1,5 hónapos Guttalax kúrát írt elő. A kúra alatt többször fájlalta a hasát, a széklete rendben volt. A kúra végeztével a panaszok idővel visszatértek. A nyáron súlyosbodott a helyzet, háromszor is "megszorult" a kakija, csak több órás szenvedéssel, kúpokkal tudta a dolgát elvégezni. Iszonyatos fájdalommal, szenvedéssel. Ezután a doktornő egy részletes kivizsgálásra küldött bennünket. A következő eredmény született: laktózérzékenység negatív hasi ultrahang negatív a vérvétel során a következő adatot csillaggal jelölték: 2010. 07. 27- én TSH 5,19 (0,27- 4,2) 2010. 09. 09-én TSH 6,54 A doktornő visszahívott bennünket október 13- ra, újabb vérvételre, pajzsmirigy ultrahangra, izotópos vizsgálata. A székrekedést okozhatja ez a kóros érték? Mennyire számít magasnak ez a TSH érték? Ez alulműködést jelent? Ennek tünete lehet a száraz bőr, izzadékonyság? Janka egyéb tünetei viszont a túlműködésre jellemzőek (pörgés, alvászavar). Mit tegyünk??? Válaszát előre is köszönjük!!! T. Róbertné

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Anyuka! A pajzsmirigy alulműködése alapvetően okozhat székletproblémát, de azt kell mondjam, nem ilyen sTSH értéknél, ami azt is jelenti, hogy annak ellenére, hogy ez az érték egy úgynevezett szubklinikus hypothyreosisra utal, nem gondolom, hogy emiatt van gondjuk. A gastroenterológusok klinikánkon ilyen esetben (elhúzódó székletprobléma), mindig szokták javasolni, hogy legyen irrigoszkópia (bélfeltöltéses vizsgálat), annak megítélésére, hogy nincs-e valamilyen szervi eltérés a belekben, ami ezt a panaszt okozhatja. Legtöbbször nincs eltérés és az étrendi odafigyeléssel lehet rendezni a gondot. Ennek ellenére a részletes pajzsmirigy vizsgálat mindenképpen szükséges.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. szeptember 25., 17:06; Megválaszolva: 2010. szeptember 27., 13:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: