• Nagykutacs korai záródása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam 4 honapos, es nagykutacsa mar majdnem zarodott. 3 honapos koraban elvittem Uh-ra ahol 2 cm-es atlot mert a gep. Lehetseges az, hogy kezzel alig erezni, mig a gep 2 cm mutat? Lehetseges, hogy koran beno a nagykutacs, es semmi baj nem fog tortenni? Fejlodeseben nincs elmaradva, a koponyaja egy kicsit asszimetrkus, (ezt latn nem is lehet) csaladi orvosunk is megnyugtatott, hogy amig no a feje addig nincs gond. 12 honapos koraig izgulnom kell, hogy ne nojjon be a kutacsa? Koszonettel, Valaszat varva

        Dr. Molnár Anna válasza a kutacs témában

        Kedves Édesanya! A csecsemők nagykutacsa átlagosan 7-19 hónapos kor között záródik, de természetesen ez nem szabály! Vannak olyan szituációk/eltérések, mikor a koponya egyes varratai ideje korán elcsontosodnak, ezért a fej aszimmetrikusan fog növekedni vagy éppen nem növekszik megfelelő ütemben. Ezekben a ritka esetekben koponya röntgen/CT vizsgálat elkészítése javasolt, és amennyiben igazolódik a korai elcsontosodás műtéti (erre specializálódott idegsebészek segítségével) korrekcióra van szükség, hogy az agykoponya fejlődésének megfelelő teret biztosítsanak. Amennyiben a babája fejlődését és fejkörfogatának a növekedését háziorvosa megfelelőnek ítéli, aggodalomra semmi ok!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. szeptember 01., 13:03; Megválaszolva: 2010. szeptember 06., 23:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: