• Hasmenés, 3 éves kislány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 3 éves kislányom hasmenésével kapcsolatban kérnék tanácsot. Ma 23 napja, hogy kezdődött a folyamat, de 8 napig napi 2 kicsit lazább, kocsonyásnak mondható széklete volt, bűzös sárga nyálkával. Aztán váltott hasmenésre, napi 4-6 széklete van (ebből 1-2 nagyobb, a többi pici), előtte és utána fájlalja a hasát 1-2 percig. A jellegzetes szagú sárga nyálka minden székletben jelen van, Néha csak nyálka ürül, valamikor laza, kocsonyás a széklet és nem folyékony. Semmilyen más tünete nincs. Étvágya nagyon jó, 14 napja tojás és tejtermék-mentesen étkezik (+zsíros, fűszeres ételt sem kap). 14 napja napi 2 Normaflore-t, +izotóniás italt iszik az ásványi anyag pótlásra. Háziorvosunk 13 napja látta először, azt mondta vírusfertőzés lehet. Széklettenyésztés aug. 4-én: negatív. Hasi ultrahang: negatív. Van esetleg javaslatuk, merre tovább?… Félek, nehogy komolyabb baj legyen belőle, ha még sokáig tart ez a hasmenés. Nagyon köszönöm előre is!

        Dr. Molnár Anna válasza a hasmenés témában

        Kedves Édesanya! Leírás alapján valószínű, hogy kislánya átesett valamilyen fertőzéses eredetű hasmenésen. (Egyszer elvégzett széklettenyésztés negativitása ezt nem zárja ki!!!) Ilyen masszív hasmenéses periódust követően a bélnyálkahártya károsodhat, a benne élő baktériumok száma csökken, ez átmeneti felszívódási zavart, „diszbakteriózist” eredményezhet. Gyermekénél ez magyarázhatja az időnként még jelentkező nyákürítést, hasmenéses jellegű, ill. formáltabb széklet váltakozását. A megkezdett diéta és probiotikum alkalmazását folytassák, valamint javaslom a széklettenyésztés (legalább még 2 alkalommal) történő megismétlését( ismételt/vagy megmaradó fertőzés kizárása céljából)! A panaszok csökkenésének elmaradása esetén további gyermekgyógyászati illetve - gyermekgasztroenterológus szakvizsgálatra menjenek el!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. augusztus 12., 21:26; Megválaszolva: 2010. augusztus 16., 10:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: