• pajzsmirigy alulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T,doktornő! Kisfiam 1999-ben született. Mostani vérvételnél a tSH-ja 6,42 T3-14,30 T4-6,08 Szeretném megtudni, van-e teendőm, mivel nekem is alulműködik a pajzsmirigyem. Jelenleg 175mg-os Euthyroxot szedek. Kisfiam 147 cm, 53 kg. Más alul működésre utaló jelet nem látok rajta. Várva válaszát. Üdv.

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! Ilyen esetben (mivel a TSH nem haladja a 8 mU/l értéket) az alulműködés eredetét szükséges tisztázni, mert antiTPO pozitivitás esetén (Hashimoto thyhreoiditis) L-Thyroxin adása (akár Euthyrox) jön szóba, amennyiben pozitivitás nem mutatható ki, jódpótlás (iodid 100 mikrogramm) is elegendő. Kérem keressen fel gyermekendokrin szakrendelést. Ha megírja, hol laknak, megírom, merre érdemes elindulnia. Alulműködésre utaló jeleket azért nem lát, mert ez még csak csökkent rezervkapacitás, a szabadhormon szintek még normálisak.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. július 29., 16:57; Megválaszolva: 2010. július 30., 17:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: