• Laktóz intolerancia - kiemelt családi pótlék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Doktorúr! Tamás fiam most 10 éves, kb. 1. osztályos korától minden nap hasmenése volt. Tavaly derült ki egy kivizsgálás során, hogy tejcukor érzékeny, amit Hidrogén kilégzéssel vizsgáltak: 2009. november 25.-én, 50 gr Lactose-val. éhgyomr.: 12 ppm H2 30 perc 4 ppm H2 60 perc 39 ppm H2 90 perc 165 ppm H2 120 perc 123 ppm H2 Próbáltuk a Lactose tbl.-át, nem jó, legjobb megoldás a tejcukor elkerülése. Az vizsgálotokat végző pulmonológus Főorvos asszony szerint laktose- intoleranciában szenved a fiam, de ennek ellenére nem állította ki a kiemelt családi pótlékhoz szükséges papírokat. (mivel nem kompetens) Megpróbáltuk a megyei gasztroenterológus gyermek Főorvossal a papírokat kiállíttatni. Újabb hidrogén kilégzési vizsgálatok következtek: 10 és 20 gr. Lactose-val. A végén a Főorvos örömmel közölte, hogy nem beteg a gyermekünk. De meglepődött amikor mondtuk neki, hogy a panaszok nem múltak el: haspuffadás, hasfájás, hasmenés tejcukor fogyasztása után. Igaz a vizsgálati leleteket nem kaptam meg, nem is láttam. Hiába mondtam, hogy én szerintem az a beteg tulajdona, azt mondták hogy nem szokták odaadni. A kedves Főorvos sok szerencsét kívánt, amikor eljöttünk. Tamás fiamnak jelenleg is panaszai vannak ha tejcurot fogyaszt. Nővére aki most 20 éves és vele egykorú unokatestvére szintén tejcukor érzékeny. Mit tehetünk ?

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a Laktóz intolerancia témában

        Kedves Anyuka! Gastroenterológussal konzultálva sajnos rossz hírem van. Nem adható laktóz intoleranciára KGYI vagy FCSP és a terápia is "csak" a rágótabletta vagy ha az nem segít, akkor a tejes ételek fogyasztása lehet a megoldás.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. július 26., 13:29; Megválaszolva: 2010. július 28., 12:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: