• Bepisil

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Olyan problémám van, hogy 5 éves kisfiam éjszakánként még sajnos mindig bepisil. Sokmindennel próbálkoztunk már, de nem igazán jártunk sikerrel. Pl. éjjel kétóránként felkeltettük pisilni, de erre a körzeti védőnő azt mondta, ne tegyük, mert így nem spontán jön az érzés hogy pisilnie kell. De mi is rájöttünk hogy ez sem neki, sem nekünk nem jó.Mit tanácsol? Forduljunk vele most már szakorvoshoz egy alaposabb kivizsgálásra, hogy mi bújhat meg a háttérben, vagy idővel meg fog oldódni a problémám? Hozzáteszem a kisfiam nagyon sokat "lötyöl" egész nap.

        WEBBeteg szakértő válasza a bepisilés témában

        Kedves Anyuka! 5 éves kor után érdemel figyelmet a bepisilés, de fiúknál "adhatunk egy kis haladékot" 6 éves korig is. Szervi okok is állhatnak a háttérben, ezért először gyermekgyógyászati kivizsgálásra van szükség. Ha eltérést nem találnak, akkor elfogadott kezelési módszer az éjszakai felkeltés, de fontos, hogy olyankor a gyermek valóban legyen ébren és tudatosuljon benne a pisilés. Azaz ne félálomban menjen WC-re. Próbálhatják a "jutalmazásos módszert" is. Csináljanak egy jól átlátható naptárt, reggelente ha nem volt bepisilés, akkor piros pont kerüljön az adott naphoz. Fekete pont, büntetés nincsen. Beszéljék át együtt előre, hogy hány piros pont jelent kisebb jutalmat, ajándékot, mely nem feltétlenül tárgy kell hogy legyen. Ha nem oldódik meg a probléma, akkor keressenek fel gyermekpszichiátert. Fontos még, hogy az esti órákban, lefekvés előtt ne fogyasszon a gyermek túl sok folyadékot.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010-06-14 18:14:43; Megválaszolva: 2010. június 26., 17:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: