• Kisgyermekkori elhízás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kis unokám 15 hónapos és 23,5 kg a súlya. Különböző vizsgálatokat végeztek rajta, Diabetesz, pajzsmirigy, vérvétel, koponya vizsgálata. Azt a választ kaptuk, hogy kicsit több a növekedési hormonja. De semmilyen utasítást azon kívül hogy ne adjunk neki édességet csak minimálisat. Nehezen tanult meg felállni, járni, most viszont nagyon mozgékony, és nagyon okos kisfiú. Az a baj, hogy sokat fáj a lába a súlyától gondolom. Mit tegyünk, hová vigyük a gyereket, nem szeretném ha lerokkanna a túlsúlytól.Egyébként nem eszik túl sokat én 3 gyermek édesanyja vagyok, de nem tudom mit kezdjünk ezzel a problémával.Nemsokára ovodába megy és nem szeretném, ha csúfolnák, de a legfontosabb az lenne, hogy tudjuk mit kell ellene tennünk. A túlsúlyra gondolok. Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel: Rubeczné /aggódó nagymama/

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekkor elhízás témában

        Kedves Nagymama!

        Valóban sok a 23,5 kg egy 15 hónapos kisdednek. Nem igazán tudom elképzelni, hogy mindez összefüggésben van a növekedési hormonnal, főleg úgy nem hogy annak termelődése nem folyamatos, ezért ennek megfelelően egy vérvétel növekedési hormon szint meghatározásra nem elegendő.

        A túlsúly sajnos ebben az életkorban is leggyakrabban a fokozott kalóriabeviteltől és a csökkentett felhasználásból adódik. Ennek megfelelően első lépésben dietetikust keresnék fel az Önök helyében és megbeszélném a személyreszabott étrendet (cukrozott folyadékok fogyasztását - beleértve a teát is - hanyagolnám, a repetát mindenképpen elkerülném, megpróbálnám a kenyérféléket elkerülni). Elméletileg ebben az életkorban ennyi is elegendő lehet.

        A további kivizsgálás abban az esetben jön szóba, ha diétás napló vezetése mellett 1 hónap alatt sem áll meg a testsúly növekedése.



        Kérdés: 2010-05-17 14:27:49; Megválaszolva: 2010. május 17., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: