• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Februárban a 8-éves kisfiamat nyirokcsomó duzzanattal elküldték vérvételre. Vírustenyésztésre is kellett belőle küldeni.Azt mondták 3 hét múlva meglesznek az eredmények a vírusról.! hét elteltével még nem volt meg az eredmény.Heti rendszerességgel hívtam a rendelőt de az eredmény sehol.Két hónapra rá kértem még egy vérvételt,ennek szintén 4. hete lesz de eredmény sehol.Azt mondták hogy meg kell neki szúrni és szővettant venni, a vérvételtől függetlenül.Azt szeretném kérdezni,nem ártunk neki azzal,hogy ilyen sokat kell az eredményre várni? S ha megbolygatják a nyirok csomót,főleg ha semmit nem találnak,nem lessz ebből gond?Várom a válaszát.Egy aggódó,elkeseredett anya!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomóduzzanat témában

        Kedves Szülő!
         
        Először is nagyon fontos, hogy mennyire megnagyobbodott a nyaki nyirokcsomó. Babnyi? Borsónyi? Diónyi? Még nagyobb? Mérete csökkent, nőtt, milyen a tapintata stb. Ezek már a diagnózis felállításában is terelnek bennünket.

        A nyirokcsomó duzzanatnak számos oka lehet: lehet vírusfertőzés (Ebstein-Barr, Cytomegalovirus, stb.) lehet baktériumfertőzés oka, lehet macskakarmolási betegség következménye vagy például a macskák által terjesztett toxoplasma nevű kórokozó is okozhat ilyet. Sajnos lehet daganatos folyamat következménye is, de lehet egyszerű cysta is. Szóval számos oka lehet. Ilyen esetben, ha egy nagyobb nyirokcsomóval rendelkező beteggel találkozunk mindig történik vérvétel annak eldöntésére, hogy például baktérium vagy vírusfertőzésről van-e szó (vérképet, süllyedést nézünk) történik májfunkció (ugyanis bizonyos vírusfertőzések kapcsán ezek szintje emelkedett lehet) aztán vírusokra veszünk vért szükség szerint más kórokozókra is. Általában nyaki UH vizsgálat is történik, ami szintén segít eldönteni, hogy a folyamat például gyulladásos jellegű vagy cystáról van szó, stb. Ha ezek eredménye megvan és a diagnózis még így sem egyértelmű, akkor történik szövettani vizsgálat. De mielőtt ez megtörténik a szülőnek joga van tudni a véreredményeket, azt hogy az orvos miért akar biopsziát venni, mire gyanakszik stb.

        Azt elfogadhatatlannak tartom, hogy a véreredmény ne legyen meg. Feltétlen beszéljen az orvossal. A szövettani vizsgálat altatásban történik, nem egy egyszerű vérvételről van szó. Maga a vizsgálat amúgy nem veszélyes, csak azt nem értem, hogy miért ennyi várakozás után kerül erre sor, de nyílván meg van rá az ok, ne telefonáljon, inkább menjen be személyesen és beszélje meg az orvossal.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-29 22:07:19; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: