• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        Hat és fél éves kisfiam van.Vele kapcsolatban szeretnék kérdezni.2 éve allergiás.(ezt bőrteszt igazolta)Fű,fa,pollen,házipor,atka,parlagfű stb...-re allergiás.Aerius szirupot kap minden este 5 mg-ot.Kb egy hónapja nagyobb mozgásra és éjszaka előfordul,hogy köhögési rohamai vannak.Ez azt jelenti,hogy majdnem egész éjjel köhögilyenkor Calcumusc-ot végszükség esetén Rectodelt kúpot kap. Elvittem a pulmonológiára,ahol tüdő és arcüreg röntgen készült.Az eredmény krónikus arcüreggyulladás.Azt mondta a dr.Úr,hogy nagyon mélyen be van neki tokosodva a váladék és ez okozza ezt a köhögési rohamot,mert ahogy hátul csorog neki a váladék köhögésre ingerli.16 mg-os Medrolt kapott.4 napig napi 1 tablettát,utánna 8 napig minden második nap 1 tablettát kell neki bevenni.Én egy laborban dolgozom,és sok rosszat hallottam már a Medrolról.(Elhízás,hold arc,gyomorsav,stb...)A vélemények is megoszlanak róla a kollégáim szemében.Nem tudom mi tévő legyek?Várom véleményét.Köszönettel:egy aggódó anyuka

         

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreggyulladás, szteroid témában

        Kedves Anyuka!


        A krónikus arcüreggyulladás gyógyításának az Ön által említett módszere ismert. A lényege az, hogy a gyulladt, ödémás nyálkahártyát a szteroid lelohasztja, így a bentrekedt váladék könnyebben tud távozni. A steroidok említett mellékhatásai általában hosszú távú alkalmazás során alakulnak ki. Autoimmun kórképek, vérképzőszervi rosszindulatú betegségek esetén szedik a betegek hónapokig, esetleg évekig. A striák, a bőr elvékonyodása, gyomorfekély, holdvilágarc, a védekezőképesség csökkenése stb. mellékhatások általában nagyobb dózis, hosszas alkalmazása esetén jelentkeznek. Az ajánlott 4+ 8 napos kezelés esetén nem kell ezekkel számolni, kivéve a védekezőképesség csökkenését, mert ez előfordulhat. Érdemes mellé gyomornyálkahártya bevonó gyógyszert (Venter,Ulcogant) is bevenni.


        Mindezek mellett én sem szeretem ezt a gyógymódot. Először inkább a lokális szteroid készítménnyel kezdek orrspray formájában (pl Nasonex2x1-1 puff),arcmelegítés, váladékoldó és gondos orrtisztítás kíséretében.
        Érdemes lenne még a gyerek orrmanduláit is megnézetni, nem nagyobbak-e. Valamint fontos lenne tudni, hogy a légzésfunkciója milyen volt.
        Sajnos ilyen messziről csak a javaslataimat tudom elmondani, hiszen kevés adat áll rendelkezésemre.

         

        Üdvözlettel: Dr. Földes Krisztina, gyermekgyógyász-pulmonológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-29 14:21:14; Megválaszolva: 2011. október 04., 12:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: