• Tápeszeres csecsemő - D-vitamin???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr?

        Kislányom 3 hónapos és az első hónapban rendszeresen adtunk neki D-vitamint (Zymafluor D500), napi 1 tabelettát. Németországban élünk és itt nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermek 1 éves koráig elegendő D-vitaminhoz jusson a csontfejlődési rendellenességek megelőzése miatt. Aztán 1,5 hónapos korától sajnos át kellett állnunk teljes mértékben a tápszerre. Ezzel a tápszerrel és az által fogyasztott mennyiséggel naponta kb. 7 µg D-vitaminhoz jut, míg az előbb említett vitamintabletta 12,5 µg mennyiségben tartalmaz D-vitamint. Azt is olvastam, hogy ha rendszeresen visszük a babát friss levegőre, akkor elméletileg a napfény is fedezi nagymértékben a D-vitamin szükségletét és mivel azt is olvastam, hogy a túl sok D-vitamin is káros, ezért egy pár hete el is hagytuk ezen tabletta adását.

        Kérdésem, hogy Ön szerint elgendő-e a tápszerrel kapott D-vitamin vagy szükséges-e még kiegészíteni és ha igen mekkora mennyiséggel?

        Válaszát előre is köszönöm!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a D-vitamin témában

        Kedves Kérdező!

        Csecsemőkorban naponta kb. 10 -15 mikrogramm mennyiségű D vitamin bevitelre van szükség. Javaslom, hogy a tápszer mellett adjon a kicsinek napi 1/2 tabletta D vitamint (a Magyarországon használatos Vigantol olajból napi 1 cseppet adunk, ami 16 mikrogrammnak fele meg). 1 éves korig ennek folyamatos adása szükséges, utána 3 éves korig pedig ősztől tavasz végéig, azaz amíg a nap nem süt erősebben (általában októbertől májusig) szintén javasolt 10-15 mikrogramm D vitamin napi bevitele.

         

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 18:48:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: