• Hiszti (?) a rosszullétig..

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokor Úr/Nő!

        Keresztfiam most másfél éves, légcsőszűkülettel született. Ettől eltekintve stramm, erős kisgyerek, nagy súllyal született (4200g) és most akkora, mint más 3 éves gyerek. Élénk, kíváncsi, született bajától eltekintve nem beteges gyerek. Kövérnek nem nevezném, inkább húsos, magas is, ereje is van bőven.Akarata is..

        A probléma az, hogy rendkívül keveset alszik, talán napi 4 órát, sokszor még annyit sem, este felébred, elindul a hiszti, ami a rosszullétig fajul, befullad, öklét a szájába addig tömi, amíg hányni nem kezd. Napközben is nagyon sokszor hisztizik, idegennek inkább elhallgat, de a saját anyjánál a hányásig csinálja. Az alvás egyértelműen problémás, magam is vigyáztam már rá, artikulátlanul ordít, őrjöng, egyszerűen nem lehet mivel megnyugtatni. A minap végigcsináltam vele egy ilyen őrületet, de már féltem, hogy fulladni fog, mert már csuklott az idegtől és nem bírta abbahagyni, mire nagy nehezen elaludt. Sok mindent kipróbáltunk már, de még az egész napos játszóterezés sem fárasztja ki annyira, hogy este simán elaludjon, akkor sem alszik pár óránál tovább. A bátyjánál ilyen problémák nem voltak, ő is szűkülettel született, de mindig rendesen aludt.

        Legyen szíves és írja meg, mit tegyünk, mert az állapot tarthatatlan. Kivizsgálásra volna szükség? Vagy ez csak egy sima hiszti lenne? Válaszát előre is közsönöm!

        timo55

        WEBBeteg szakértő válasza a hiszti, gyermeknevelés témában

        Kedves Kérdező!

        Mivel leírása alapján nem tudom 100%-ig eldönteni, hogy csak hisztiről van e szó vagy valami más is áll a háttérben ezért azt javaslom, hogy vegyék fel videóra azt amikor a kicsi "hisztizik" és vigyék el megmutatni a felvételt egy gyermekideggyógyásznak. Sajnos sok esetben az ilyen hisztinek tűnő dolgok mögött lehet szervi eltérés is. A debreceni Gyermekklinikán Dr. György Ilona tanárnő sokszor kérte a szülőket ilyen videofelvétel készítésére és nagyon sokat segített a diagnózis felállításában. Ha pedig a gyerekideggyógyász azt mondta, hogy ez valóban hiszti, akkor el lehet kezdeni azon gondolkozni, hogy miért fél a kicsi aludni, pontosan mióta tart, kiválthatta e családban történt trauma stb.

         

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-18 22:22:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 06:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A Gaba-aminosav hatásairól szeretnék kérdezni! 7 éves Kisfiam nagyon rossz alvó, egészen pontosan nehezen alszik el, de ha elaludt végre már jól alszik. Képes éjjel 11-fél 12ig is fent maradni, mert ő nem álmos. Olvastam a...
        Tisztelt Doktornő! 16 éves fiam 4 éve szenved visszatérő hasi görcsöktől, melyeket szél, és olykor hasmenés kísér.A fájdalmat hányás ízű böfögés előzi meg, ami általában reggel jelentkezik, a fájdalom pedig 1-2 órával utána. A...