• Streptococcus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Másfél éves kislányomat középfülgyulladással kezelték, majd a gyermekklinikára kerültünk, ahol arcüreggyulladást, gennyes középfülgyulladást állapitottak meg.

        A klinikán tubust ültettek mindkét fülébe, arcüreg öblitésnél először 4 keresztes, majd kevés váladék ürült. A második arcüreg ölbitésnél az orrmanduláit is eltávolitották. Tenyésztést is végeztek, melynek eredménye: streptococcus pneumoniae. Ettől összeszorult kicsit a gyomrom, mivel kislányomat múlt év októberében, illetve idén februárban Prevenerral beoltották pneomacoccus ellen.

        Tulajdonképp elmagyarázták, hogy a streptococcus mindenkiben jelen lehet, de én szeretném tudni, hogy ha nála ez a virus okozott ilyen komoly megbetegedést, agyhártyagyulladás veszélyének jobban ki van-e téve? Zinnat antibiotikumot még kell szedni,illetve az orrszivásra nagyon felhivták a figyelmünket. Létezhet-e az, hogy pont a Prevenar miatt alakult ki nála ez a virus. Mire kell figyelnünk nagyon? Várom megnyugtató válaszát.

        Köszönettel: Görög Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a streptococcus témában

        Kedves Anita!

        Az arcüreggyulladás, középfülgyulladás kórokozója igen gyakran a Streptococcus pneumoniae. Ha valakinél elhúzódóbban jelentkezik, akkor ennek hátterében nagyobb orrmandula áll pl., ahogy kislányának ki is vették azt, illetve sok esetben anatómiailag olyan a fül illetve arcüreg, hogy könnyen megbújik benne a kórokozó és nehéz onnan kiírtani és könnyen újra belobban a fertőzés.
        Úgy gondolom, hogy az, hogy egy agyhártyagyulladás kialakul e az nagyban függ a szervezet immunrendszerétől. Ha nagyon gyenge az immunrendszer, akkor a gyulladás a fül mögötti csontnyúlványra is ráterjedhet illetve az agyhártyákra is.

        De szerencsére ez Önöknél nem jött létre. Javaslom, hogy a kicsi immunrendszerét erősítsék, kérjék meg házi gyermekorvosukat, hogy írja fel a pici lánynak a Broncho-Vaxom vagy Ribomunyl készítményt, melyek pont az ilyen kórokozók ellen teszik ellenállóvá a szervezetet. Magának a Prevenar oltásnak nincs ilyen következménye kérdésére válaszolva. Valóban nagyon fontos a gondos orrtisztítás, sós orrspray-vel illetve ha el van dugulva az orra, akkor Nasivin orrspray-vel. Azért javaslom az orrspay-t az orrcseppel szemben, mert az beteríti az egész orrüreget, jobb hatást kifejtve, míg az orrcsepp egyetlen pontra cseppen, onnan hátrafolyik, egyszóval korlátozott a hatása. Fontos a gondos orrszívás is. A fülecskéit óvják, ha ismét begyulladna lehet kapni patikában melegítő fülsapkát, mely szintén nagyon hatásos.
        Létezik egy speciális technika, hogy hogyan kell úgy kimosni a gyerek orrából a váladékot, hogy aztán az ne menjen a középfülére, ha szüksége lesz rá a későbbiekben szívesen leírom.

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-23 21:49:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: