• Félrenyelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor étkezésnél félrenyelünk valamit, akkor mindaddig köhögünk, amig vissza nem köhögtük, vagy esetleg még is lecsuszhat úgy /pl.pici porcogó csontról/, hogy a köhögés egy idő után elmúlik?

        Az igy félrenyelt kis idegen anyag észrevétlen marad-e, vagy tüneteket produkál?

        Azért aggódom, mert 12 éves kislányom egy pici porcogót beszippantott, nagyon erősen köhögött utánna, de a nagy köhögésben nem érezte, hogy vajon visszaköhögte-e. Jól kiköhögte magát, aztán azóta sincs semmi köhögéses tünete/kb.egy hete történt/.Nem tudom megnyugodhatom-e , vagy milyen tünetre legyek figyelmes, ami esetleg arra utalna, hogy mégis lejutott a porcogó?

        Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

        Tisztelettel: egy aggódó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a félrenyelés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mindenképpen javaslom, hogy keressék fel gyermekorvosukat vagy egy tüdőgyógyászt, ugyanis a félrenyelt idegen anyag beékelődhet a tüdőbe, majd nagyobb ugrás során kimozdulhat és akkor légútelzáródást okozhat. A szakorvos vizsgálattal illetve átvilágításos röntgenvizsgálattal szükség esetén kiegészítő vizsgálatokkal ki tudja deríteni, hogy van e idegentest a tüdőben. Ugyanakkor a tüdőben lévő idegen anyag gyulladást és szövetkárosodást okoz a tüdőben, tehát semmiképpen nem jó ott.

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 19:44:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: