• Miért pisil be még mindig?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kisfiam nyáron lesz 5 éves. Pont óvodára sikerült neki leszokni pelenkáról elég későn szerintem. Éjszakák úgy mentek még akkor is, amikor nappal már semmi gond nem volt, hogy nekem kellett ébresztenem, és ha nem időbe mentem, akkor bepisilt, gondoltam, ahogy nő majd magától felébred. Ez meg is történt egy párszor, de sajnos csak az ritka pár alkalom még mindig. Néha elalvást követően 2 órára már be van pisilve, nem érzi, hogy kell neki és nem is emlékszik rá, hogy éjjel bepisilt és átöltöztettem pedig kommunikál velem. Most már kezdek aggódni vajon miért nem javul, miért nem tudja visszatartani a vizeletét és ez csak éjjel van így nappal semmi probléma és csak a pisivel. Nem iszik sokat este lefekvéskor már egyáltalán nem. Mit tanácsol? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a bevizelés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor az, amikorra általában ágytisztává válnak.Nem kell kétségbeesni, az éjszakai bevizelés még a kisfiánál teljesen természetes. Az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely azt szabályozza, hogy nappal több vizeletünk legyen , éjszaka pedig kevesebb még gyengébben termelődik, így mélyen alszik és bevizel.Örökletes dolog, több génhez kötötten öröklődik, így a családokban általában halmozottan fordul elő. Annyit azért javasolnék, hogy csináltasson vizelet és vese ultrahang vizsgálatot, ha azok nem mutatnak eltérést, várjon még türelmesen és csak 6 éves kor körül keressen fel egy nephrológust.

        Dr. Barla Erzsébet gyerekgyógyász- nephrológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-12 16:06:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: