• Hólyaghurut esetén, ha az antibiotikum nem hat!(?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő!! A 3 éves kislányom 2 hete ,reggel 10 órakor pisilt először,mert azt mondta nagyon csipi a pisi!!Szinte sirva,orditva pisilt!!Vizeletet vizsgáltattunk,a Fehérje:opaleszkál, Genny:+, 1-2 norm vvt,sok nyák,baktérium,8-10 fvs,volt az üledékben!!A tenyésztés eredménye:Staphylococcus Saprophyticus,10-az ötödiken csiraszámmal.Amire az érzékenységet vizsgálták,mindenre Érzékeny volt! Pennicillin,Oxacillin,Ampicillin,Amoxicillin, Cefalexin,Cefaclor,Cephazolin,Cefamandol,Cefuroxin,Cefotaxim,Ceftriaxon,Imipenem,Meropemen,Gentamicin,Tobramycin,Amikacin,Vancomycin,Clindamycin Tetracyclin Sulphamet.-Trim,Ciprofloxacin,Nitrofurantoin,Piperacill/tazobac,Cefepime!! Ezekre mind érzékeny volt!!Amoxicillin 3X5 ml-t kapott/15 kg/.a kontroll vizelet ugyanolyan rossz lett,de a csipésre nem panaszkodik!!Szeretném megkérdezni,hogy ön szerint melyik antibiotikum lenne rá jó??Mit kezdjek,most a gyermekkel??A háziorvos irta,mert gyermeknephrológus sajnos a megyében sincs!!!Köszönöm!!!V.Mariann

        WEBBeteg szakértő válasza a csípő vizelet témában

        Kedves Mariann!

        Abban az esetben, ha kislánya panaszai megszűntek nem kell újabb antibiotikumot szednie. Igyon Cebion cseppet (C vitamin tartalmú csepp gyerekeknek), mely savasítja a vizeletet és gátolja a baktériumok szaporodását illetve fogyasszon bő folyadékot, már amennyire erre egy 3 éves kislány rávehető. Nem tudom, hogy a vizelettenyésztési eredmény is pozitív lett e vagy csak sima vizeletvizsgálatot csináltak, mert ez utóbbi már korábban is csak minimális eltérést mutatott, emiatt ne aggódjon. Ha a vizelettenyésztés is pozitív volt, akkor néha érdemes ezt a vizsgálatot megismételni, illetve főleg akkor, ha panaszok lennének. Akkor érdemes egy nephrologia szakrendelést felkeresni valahol. Fontos, hogy a vizeletlevétel előtt szappanos vizzel gondosan mossa le a kicsi altestét és hogy reggeli első vizeletből történjen a mintavétel illetve, hogy a vizelet ne álljon sokat mielőtt a laborban leadják, mert az a baktériumok elszaporodását eredményezi és így a lelet kóros értéket ad.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekorvos

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 19:57:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: