• Miért van megnagyobbodva a nyirokcsomó?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Kisfiam 3 éves lesz márciusban. Tavaly szeptemberben kezdődött a betegsége. Éjszakánként visszatérő hányásai voltak. Gasztroenterológus az elmondottakból megállapította, hogy refluxos. Elvittem egy magán ultrahangra, hogy ezt bizonyítsa valamilyen vizsgálat. Ott megállapították, hogy valóban refluxos de még e mellett szabad hasi folyadékot láttak a Dougles űrben, és a belek között sok nyirokcsomó meg volt nagyobbodva. Ezután alapos kivizsgálás következett. A vérképe teljesen jó volt, csak egy eltérés volt benne ami allergiára vagy bélférgességre utalt. Be is igazolódott, hogy a tejfehérjére allergiás kis mértékben. ( Ezt tudtuk is ezért mindíg is diétáztatva volt). Vermox kezelést is kapott, de én nem láttam élősködőt a székletében. A székletében el volt szaporodva a Candida -kisebb korában sokszor kapott antibiotikumot- erre Nystatint szedett egy hétig és mellé Protexint. A refluxra Motíliumot szed, az éjszakai hányások ettől megszüntek. Azóta többször volt ultrahangos vizsgálat és a nyirokcsomók még mindíg nem húzódtak vissza. Januárban elvittem egy gyereksebészhez is. Ő is kért uh-ot és még akkor is ott voltak a csomók." A mesenteriumgyök lefutása mentén gyöngyfűzérszerüen helyezkedik el sok 1cm körüli nyirokcsomó". Ekkor még az is rá volt írva a papírjára, hogy a lépe az életkorának megfelelőnél egy kicsit nagyobb, 9,4mm. Ezt az eddigi uh-os vizsgálatokon nem mondták. A sebész azt mondta, hogy vizsgálattal nem érezte megnagyobbodotnak a lépét és ez a méret szerinte nem nagy. A gyerek gasztroenterológus szerint ezt valami fertőzés okozta és nagyon sok idő mire visszahúzódik a nyirokcsomó. ( a vérében semmilyen fertőzés nem mutatkozott.)

        A sebész szerint sincs szükség további vizsgálatokra, mert a gyerek nem fogyott, nem fáradékony, nincs hőemelkedése, jó az étvágya. Áprilisban kell kontrollra menni.

        Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint sincs szükség más vizsgálatra?

        A lép mérete Ön szerint megfelelő?

        Mitől lehet ez az egész?

        Van egy hét éves fiam is, és mindkettőjüknek a nyakán mindíg láthatóak a nyirokcsomók. Erre a gyerekorvosok régen is azt mondták, hogy vannak ilyen gyerekek és ezzel nem kell foglalkozni.

        Válaszát előre is köszönöm!

                                                              Tisztelettel: egy aggódó anyuka

         

         

         

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó megnagyobbodás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Azt javaslom, hogy gyermek hematologus szakembert keressenek fel. Én máj-, vesefunkciós vizsgálatot, gyulladásos paramétereket, vírusszerológiát, széklettenyésztést (baktériumra, féregpete-protozoonra, Brucellara stb.), tumormarker vizsgálatokat is kérnék. De konzultáljanak egy gyermekhematologussal.

        Tisztelettel:  Dr. Balogh Andrea  gyermekorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-21 18:51:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 06:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: