• Mennyi vitamint fogyasszunk?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiaim 4, illetve 3 évesek. A nyár kivételével minden nap adok nekik gyerekeknek való vitaminkészítményeket felváltva (Például Marslakó, Béres kids, stb.) Nagyon szívesen fogyasztják mindegyiket, viszont van egy c vitaminkészítmény(500mg-os rágótabletta) amit majdnem minden nap elrágcsálnak a vitaminjuk mellett. Nagyon szeretik, sokszor még kérnének belőle, de nem adok nekik, mert azt hallottam, hogy a sok vitamin ártalmas is lehet. Igaz ez? Gyümölcsöt is sokat esznek, és nem voltak betegek egész ősszel illetve télen.Mit tegyek? Adhatom továbbra is ugyanígy?

        WEBBeteg szakértő válasza a vitaminok témában

        Tisztelt Kérdező!

        A túl sok vitaminadásnak valóban lehet hátránya. Főleg a zsírban oldódó vitaminokkal kell vigyázni, azaz az A,D,E,K vitaminokkal, mert ezek a szervezetben lerakódnak, elraktározódnak és túladagoláshoz vezethetnek. Ezért mindig gondosan át kell nézni, hogy az egyes vitaminkészítmények miből mennyi mennyiségű vitamint tartalmaznak. Nem árt ilyenkor átgondolni, hogy a vitaminok azért bejutnak a szervezetünkbe zöldséggel, gyümölcsökkel, vitaminnal dúsított margarinnal, gyümölcslével stb. Ugyanakkor semmi esetre sem szabad 4 és 3 éves gyermeknek 500 mg-os C vitamint adni. Az egy felnőtt adagja és akkor amikor meg van fázva. Egy felnőtt embernek sem tanácsos ekkora mennyiségű C vitamint fogyasztani egy kisgyermeknek főleg nem!!! A napi C vitamin szükséglet 60 mg! A túl sok C vitamin bevitel vesekő képződést eredményezhet. Tehát lehet vitaminokat adni csak okosan átgondoltan.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-07 20:07:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: