• Camphylobacter sp.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Köszönöm a szíves válaszát! 10 hónapos kisfiam 2 hete tünetmentes, nincs hasmenése.(Tudom, hogy a baktérium kiürülése hosszadalmasabb folyamat...)2 napja kaptuk meg a mikrobiológiai leletet, mely szerint jan. 29-én camphylobacter sp. mikrobát találtak a pici székletében. "Makrolid adása javasolt"-olvasom. Doktornőnk fel is írt az ANTSZ javaslata miatt Rulid 50 mg tablettát, de kihangsúlyozta, hogy ő szíve szerint nem adatná be a kisfiamnak, mert szerinte nem indokolja a jó, kedélyes, láztalan, tünetmentes állapota. Most megint tanácstalan vagyok. Valóban nagyon jól érzi magát a pici, akkor miért adjak neki gyógyszert? Nem késő már?(Jan. 21-25-ig tartott a hasmenéses időszak.)Már Normaflore-t sem kap egy ideje. Szeretném azt is megkérdezni, hogy milyen szövődményei lehetnek ennek a fertőzésnek, és mennyi idő elteltével jelentkezhetnek? Köszönettel és tisztelettel: V. Zita

        WEBBeteg szakértő válasza a antibiotikum témában

        Kedves Kérdező!

        A tünetmentesség sajnos nem jelent semmit. A Salmonella baktériumot is lehet tünetmentesen hordozni, tünete nincs az illetőnek csak éppen bölcsődébe, óvodába, konyhán, egészségügyben stb. nem dolgozhat, mivel ilyenkor is fertőz az illető. Tehát sajnos a tünetmentesség nem jelent semmit. Mosolyogva is hordozhat az ember fertőző kórokozót. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egy ilyen kicsi baba esetében, mivel az immunrendszere esendőbb nem tanácsos várni az antibiotikum adásával.
        A szövődmények többrétűek lehetnek, a baktérium ilyenkor elárasztja a szervezetet és mindenhol megtelepszik, így bármely szerv gyulladását okozhatja, így lehet : gennyes izületi gyulladás, tüdőtályog, szívbelhártya gyulladás, agyhártyagyulladás stb. Azaz amikor szükséges adni az antibiotikumot, akkor tényleg érdemes, vannak esetek amikor lehet mérlegelni, de ez szerintem nem az az eset.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-07 20:03:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: