• Baktérium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        10 hónapos kisfiam hasmenéses időszakon van túl. 1.nap lázas lett, majd 3-4 napig hasmenése volt, egyébként jó kedélyállapotban volt végig. Kb. 1 hétig kapott diétás ételeket, rendszeresen szopott. A háziorvosunk vírusos fertőzést diagnosztizált, majd a székletében néhány alig észlelhető véres nyálka megjelenése után tenyésztést végeztettek. Meglepődtünk az eredményen, mert (nem tudom, hogyan kell helyesen írni) champhilobakter nevű baktériumot találtak a pici már majdnem szokásosnak tekinthető székletében, a panaszok megszűnte után. Nem gondolom, hogy higiéniai problémáink lennének, sőt többször mosom meg a baba ételéhez használt nyersanyagokat, gyakran mosok kezet is ételkészítés közben, rendszeresen fertőtlenítem az edényeit, mosom az ő kezét mászkálás után, étkezések előtt, így kizártnak tartom, hogy az ételbe nyers baromfihúson található baktérium kerülhet/ett. Orvosunk szerint nincs szükség egyéb kezelésre, gyógyszerre.(Nagyon friss az eredmény, így még nem tudtunk személyesen konzultálni). Egy későbbi alkalommal újra megvizsgálják majd a kisfiam székletét. Kérdésem: hogyan előzhetünk meg további fertőzést, illetve van-e Ön szerint további teendőnk, lehet-e komoly szövődménye a fertőzésnek? Köszönettel: V.Zita

        WEBBeteg szakértő válasza a bakteriális fertőzés témában

        Kedves Zita!

        A Campylobacter fertőzés főleg állatokról terjed emberre. Terjeszthetik háziállatok macska, kutya is, de pl. tyúk stb-ben is előfordul (így a nem kellően átsütött hús, a nem pasteurizált tej stb.). Az emberről emberrre terjedés ritkább, de előfordul. Sajnos az ilyen jellegű fertőzések a leggondosabb életvitel mellett sem előzhetőek meg teljesen. Hiszen ha belegondolunk pont elég, ha valaki előttünk széklettel szennyezett kezével megfog egy kilincset vagy bármilyen tárgyat, azt mi is megfogjuk, majd a kezünket a szánkba vettük és már meg is van a fertőzés. Különösen igaz ez gyermekek esetében.
        Az ÁNTSZ mai álláspontja szerint a Campylobacter okozta fertőzés esetében antibiotikum kezelést szükséges alkalmazni. Szövődmény előfordulhat, így az antibiotikum kezelést mindenképpen javaslom.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-06 16:48:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 07:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: