• Gyermek-nephrológia / pseudomonas aeruginosa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Kislányom most 10 hónapos. Vizeletéből először 4 hetes korában mutatták ki a pseudomonas baktériumot 10 az 5.-en csíraszámmal. Akkor Cifrannal kezeltük, öt napon keresztül. Az azt követő tenyésztés azt igazolta, hogy eltűntek a bacik. Aztán 3 hónapja újra megjelent a vizeletében 10 a 3.-on,most két hete pedig 10 a 2.-on csíraszámmal. Emellett kislányom bal veséjében van egy 2-3 mm-es pyelon tágulat, amelyet 6 hetes kora óta nem ellenőriztek. Tehát nem tudjuk, meg van-e még. Új orvosunk szerint ne kezeljük egyelőre a pseudomonast antibiotikummal mert kevés a csíraszám, és csak vénásan adható nagyon erős gyógyszerrel lehetne kiírtani. Kérdésem az volna, elképzelhető-e, hogy ezeket a bacikat legyőzi a kislányom szervezete? Illetve, előfordulhat-e, hogy nem is a hólyagban van a baci, hanem a bőrén? Mert még gyulladást eddig nem okozott. Egyáltalán mit tanácsolna egy hozzáértő nephrológus, mi tévők legyünk jelen helyzetben? Tényleg csak várjunk ölbetett kézzel? Engem ez nem nyugtat meg.

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel egy aggodó anyuka

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Pseudomonas témában

        Kedves aggódó anyuka!

        A Pseodomonast gyermekkorban sikeresen valóban csak vénásan adott antibiotikummal lehet kezelni.Kórházi baktériumnak is nevezik, mivel a szájon át adott antibiotikumokkal szemben teljesen ellenálló. Viszont van egy jó hírem is, ez a baktérium a savanyú közeget nem viseli el, így ha a szokottnál nagyobb dózisban adunk a gyermeknek C vitamint, a Pseudomonas legtöbbször elpusztul, eltűnik a szervezetből.Így én ezt tanácsolom. A pyelon tágulat amit leír minimális, de egy új ultrahang vizsgálat azért a biztonság kedvéért nem ártana.

        Tisztelettel: Dr. Barla Erzsébet gyermekgyógyász-nephrológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-26 17:19:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: