• Szoptatás.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő/úr.2hónapos a kislányom mindkét cicimből szopik elég erősen nagy étvággyal és mégis a bal cicimben szinte semmi tej nincs ez kb 10-15ml( fejés alapján). A jobb cicimben ha jól lakik a pici még akkor is van tejcsi, igaz éjszakára már nem marad benne semmi igy reggel mikor duzzadt akkor fejek éjszakára valót.Napi 2-3l folyadékot iszok+ szoptatós teát is. Aggaszt a dolog és félek egyszer csak a jobb cicim is kiapad.Mit tehetek ,hogy legyen tej mind a kettőben?Előre is köszönöm válaszát Szuszy75

        WEBBeteg szakértő válasza a szoptatás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az első gondolatom az volt, hogy érdemes lenne egy fejőnő segítségét kérnie, aki szakszerűen ki tudná fejni a bal mellét és akkor kiderülne, hogy valóban 10-15 ml-e az a tejcsi. Ha esetleg annyi, akkor nincs-e valami göb stb, ami a tej útjában áll és azt átmasszírozva, eloszlatva jobban beindulna a tejtermelés.
        A szoptatás legnagyobb ingere a baba minél gyakoribb mellre tétele és persze az, hogy a babóca az anyatejet minél jobban kiszívja a mellből.

        A másik, hogy mennyi folyadékot iszik, amit ír is én minimum 3 liter folyadékot javaslok egy napra. Nagyon fontos az is, hogy megfelelő mennyiségben étkezzen, nem kell túlennie magát, de a fogyókúrát sem szabad ilyenkor elkezdeni, de gondolom, hogy nem is ezt teszi. Mindezek mellett, ami nagyon nagyon fontos az Ön kipihentsége, pszichés nyugalma. Szinte ezen áll vagy bukik a dolog. Ha megteheti pihenjen együtt a babával és ne idegeskedjen, kérjen és fogadjon el segítséget a házimunkaban ha teheti, nem véletlenül volt régebben, hogy a kismamák körül legalább 2-3 segítő nagymama, jó szomszéd csendben sertepertélt és tette a dolgát. Persze tudom ezt nem mindenki teheti meg.
        Az utolsó gondolatom ezzel kapcsolatban, hogy a Kismama újságban illetve annak honlapján megtalálható a La Leche Liga elérhetősége, telefonszámai. Tőlük is tud szaksegítséget kérni, sok édesanyának segítettek már a sikeres, boldog szoptatás eléréséhez.

        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Andrea   gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 20:37:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 12:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: