• Hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktorúr/nő! 1 hónapos kisfiamnak 1 hete van hasmenése naponta többször.Állaga folyós színe sárga szaga nincs.Csak anyatejet kap.Amikor szellent akkor is ürül minimális széklet.Feneke ez miatt piros.Nagyon nyugtalanul alszik.Az orvos normaflore-t írt fel de nem gyógyul.Amúgy nagyon jó étvágya van 2-3 óránként eszik keveset bukik.Az elmúlt 1 hét alatt fél kilót hízott.Nagyon aggódom.Miért nem gyógyul meg?Mikor javul és mitől fog meggyógyulni?Én tejcukor érzékeny vagyok.Az orvos szerint nem kell ettől tartanom hogy a baba is az lesz.Válaszát előre is köszönöm.Ildikó.

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Ildikó!

        Az anyatejes babák széklete nagyon változó mind az állaga, mind a száma. Van olyan baba aki 3 naponta 1x ürít székletet, míg más baba naponta 8x. Van aki hígabbat, van aki keményebbet, kenőcsösebbet. Ezek mind a normális széklet részét képezik. A kicsik széklete sok mindentől változik ebben az életkorban. Leginkább érdemes átgondolnia, hogy Ön mit eszik, hiszen a babába átjutott anyatej is attól függ némileg, hogy Ön mit táplálkozik. Pl. ha valaki naponta 4-5 dl-nél több rostos levet vagy pl. tejelválasztást serkentő teát fogyaszt az a kisbabánál hascsikarást, hasmenést okoz. Én leginkább itt keresgetnék. A háziorvosa helyében én is csak Normafloret javasolnék, egy kisbaba szervezetébe nem szabad beavatkozni, csak ha muszáj.


        Másrészt meg ha gyermeke 1 hét alatt 1/2 kg-ot hízott, akkor miért aggódik? Másrészt ezen is érdemes elgondolkozni, mert ugye 1 hónapos babánál a születési súlyhoz képest 400 grammot kell hízni 1 HÓNAP ALATT. Sok baba meghízik 1 kg-ot is, na de 2 kg az azért nagyon sok. Nem kizárt az sem, hogy a kicsi egész egyszerűen túleszi magát,ami átcsap hasmenésbe, mert a szervezete már nem tudja megemészteni azt a sok táplálékot. Próbálja meg 3 óránként etetni a kicsit ne 2 óránként.
        A tejcukor érzékenység miatt ne aggódjon. A tejcukor érzékenység veleszületett hiánya csak 3 éves kor után mutat tüneteket és tudjuk, hogy ma már a laktáz enzim pótolható, tehát tulajdonképpen a tejcukor érzékenység korrigálható lactase tabletta formájában.

        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Andrea    gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-27 22:34:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: