• Fogas kérdések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2 egymástól független kérdésem lenne, az egyik a kisfiam fogaival kapcsolatos. Másfél éves a fiam jelenleg, és sajnos cumisüvegezik.1 éves koráig szopott, akkor egyikr napról a másikra leszokott róla magától, de vhogy pótléknak bejött az életünkbe a cumisüveg. A sima vizet nem issza meg, képes egésznap nem inni semmit a reggeli és esti tején kivül. Gyümölcslevet ill.teát kap bele. 8 foga van és az első metszőjén felül egy fehér pont jelent meg. Kérdésem az lenne, ez fogszuvasodás jele lehet? Hogyan szoktassam rá a vízre? Hallottam olyat, hogy fluor tablettát kellene szedniük a kisgyerekeknek, ez mennyiben igaz? Valóban szükség van rá? Valahol azt olvastam, a sok fluor is okozhat fehér pöttyöt a fogon, de a kisfiam nem kap fluort. A másik kérdésem magammal kapcsolatos. Csíra hiány miatt elöl a kettes felső metszőm még tejfog, persze nagyon le van kopva. Implantátumot tervezek évek óta, de eddig 2 helyen kérdeztem és 250 ezer forint lenne. Pont drága helyeket fogtam ki, vagy mindenhol ennyi átlagban?:( Sokat számít e hogy milyen "márkájú" az implantátum (német, magyar stb) Köszönöm válaszát előre is Noémi

        WEBBeteg szakértő válasza a cumisüveg témában

        Kedves Kérdező.

        Ha a kisfia másfél éves korában cumizik az nem gond , az én kislányom 2 éves elmúlt de még mindig néha cumizik. Persze lehet hogy ezen  tudományos szakmai körök felkapnák a fejüket.
        Gyakorló apukaként azt mondom. Nekem 3 csemetém van , ugyanúgy igyekeztük  kezelni az ilyenirányu problémákat, mind a háromnál, ennek ellenére:
        Az 1. gyerek a szopási időszak után egyből pohárból ivott.
        a 2. sem cumizott, de notórius  ujjszopó, még 5 évesen is probléma ez (ő ez ellen hord is, megelőzésként éjszaka leszoktató "fogszabályozó" készuléket
         a 3. nagy cumis . A legnagyobb probléma ,hogy a víz neki sem izlik, pedig erőltetjük rendesen .

        Tehát gyereket nevelni könyvben egyszerű , az életben amúgy igencsak bonyolult.

        Véleményem : - 1,5 évesen a cumi nem probléma (a mai cumik gumi része már úgy van kiképezve, hogy fogazati problémát nem okoz. Sőt a szopási mechanizmus segíti az állcsontok optimális növekedését. De nem árt ha csak addig van cumi a szájában amíg iszik, és nem azzal jár-kél egész nap.
                                    - Hogy mit iszik az már nem mindegy: cukros löttyök kerülendők, ha szereti a teát van például édeskömény tartalmú gyerekteák ezez édesítés nélkül is édeskések. Megkóstoltam :elég jó.
                                    - Az újszopás viszont nem tesz jót (cumi elhagyása után gyakori pótcselekvés) Fogazati, és állcsontnövekedési problémát is okozhat
                                    - De legfontosabb az alapos fogmosás (a szülő mossa meg a gyerekének!!,mert még 3-4 évesen sem megy a csemetéknek rendesen). Ha lehet az esti fogmosás után már ne  igyon cukrosat .

        Fluor téma: Sikamlós terület. Én nem vagyok fluor párti , de konzekvens fluortagadó sem. Szerintem ez tipikus példája mikor az ember nem vigyáz arra amije van ( nem úgy táplálkozik ahogy az optimális lenne( pl: irdatlan mennyiségű cukor bevitel) ) és egy anyagot keres ami ezt a problémát egyensúlyba hozza talán.
          Szerintem ha odafigyelnénk jobban mit mikor eszünk , akkor fluor nélkül sem lenne nagy gond.
        Manapság sok cikk jelenik meg , a fluoridok káros hatásáról főleg reform termékeket forgalmazó cégek honlapján valószínüleg nem alaptalanul.

        Egyszó mint száz én fluortablettát biztos hogy nem adnék a gyereknek. Ha olyan kicsik, hogy nem tudják kiöblíten ia szájukat, hanem lenyeli a krémet akkor is ajánlatosabb a fluormentes fogkrém.
         Ez az én privát véleményem, valószínüleg lenne kolléga aki ezt elutasítaná, más meg mögém állna.
         A Fehér folt lehet kezdeti szuvasodás , lássa fogorvos.

         

        A második kérdésére a válasz:

        Kedves Kérdező.

        Az ár korrekt. Két implantátum felépítménnyel együtt  kb ennyi , de ha ez korona nélküli ár akkor sem drága.
         A "márka " nem számít, ha tapasztalt sebészi implantációval komolyan foglalkozó kollega ülteti be az implantátumokat akkor nem lesz gond ,mivel a műtéti precizitás, műtéttechnika választás szerintem többet nyom a latba.
        Mi is legtöbbször magyar gyártótól vásárolt implantátumokat használunk, semmigond nincs velük, sőtt.

         Remélem válaszom segített
        Áldott Karácsonyt kívánok!
                                                           Dr. Katona Pál
                                                           fogszakorvos
                                                     dento- alveolaris szájsebész szakorvos
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-15 11:08:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: